Лютви Местан: ДПС е партия – категория в европейска България

Лидерът на ДПС отправи поздравителен адрес по случай 25-години от създаването на партията

„ДПС е партия – категория в политическата система на европейска България – член на НАТО. В този авторитет, разбира се, се влагат най-напред политическата мъдрост, зрялост и далновидност на основателя д-р Ахмед Доган, и на учредителите й". Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в поздравителен адрес по случай 25-годишнината от основаването на партията.

„Преди 25 години ДПС се роди от болката на т.нар. Възродителен процес като обективна необходимост да бъдат възстановени отново изконни човешки права, за да придобият те нови, европейски измерения. Историческата роля на ДПС е, че трансформира болката от възродителния процес във воля за обща държавност”, се казва още в обръщението.

"За мен е отговорност и чест едновременно да отправя думи на почит и поздрав по случай 25 години ДПС – съдбовно и отговорно политическо летоброене от 4 януари 1990 година насам.” заявява Местан. Според  него времето е доказало развитието на партията като модерната либерална партия на България с безспорни и категорични международни позиции.

"И като пряк участник в управлението, и като опозиция, ДПС неизменно следваше своята дългосрочна политическа стратегия България да се развива като реален член на евроатлантическото семейство. Това е въпрос преди всичко на ценностен, цивилизационен избор", казва още Местан.

"Днес като опозиция на управлението на страната ДПС има високата отговорност на евроатлантически коректив на едно управление, което, предвид на прякото участие на националпопулистите, представя първият сериозен отстъп от ценностнополитическата ориентация на България", завършва той.