Общината няма документи за стадион Пловдив !?

Мисия Пловдив

07-01-2015, 14:11

Снимка:

bg.wikipedia.org

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Оправяме стадион Пловдив с 20 млн. лева

НИЕ натискат за ремонт на стадион Пловдив

Модернизацията на спортното съоръжение ще струва между 20 и 50 млн. лева

Администрацията на Община Пловдив не е категорична по въпроса кой е проектант на стадион "Пловдив". Това стана ясно днес на извънредната сесия на Общинския съвет. Темата за съдбата на голямото спортно съоръжение, което от години стои недовършено и се руши, предизвика дискусия в залата, макар да не бе предвидена като точка в дневния ред на извънредната сесия на ОбС.

За авторските права на обекта претендират двама архитекти - арх. Валентин Маринов, който е правил техническия проект и арх. Илко Николов, който е работил върху идейния проект на спортното съоръжение. Навремето заданието е било възложено на някогашната "Проектантска организация", в която са работили и двамата архитекти. В Община Пловдив няма проект на стадиона, твърдят от администрацията.

"Ще поканя на среща и арх. Маринов, и арх. Николов, за да изясним казуса с авторските права", коментира кметът на Пловдив Иван Тотев. По думите му задължително трябва да се обследва от всички страни какво точно ще се случи със стадион "Пловдив". "Това ще е една от темите за предизборната кампания на много от политиците в Пловдив", смята Тотев.

По време на извънредната сесия съветникът на НФСБ Слави Георгиев предложи Общината да подготви искане до правителството за отпускане на 20 млн. лв., което да бъде подложено на гласуване на редовната сесия на 29 януари. Георгиев припомни, че народният представител Славчо Атанасов е получил уверение от министър-председателя Бойко Борисов, че Пловдив ще получи сумата, стига да направи конкретно предложение.

"На Пловдив му трябва съвременен стадион, който отговаря на изискванията на УЕФА и ФИФА, а не някакво стадионче за 20 млн. лева", контрира Атанас Узунов от ГЕРБ. Той настоя преди Общинският съвет да взима каквото и да е решение за стадион "Пловдив", да прегледа изискванията на големите спортни организации. "За многофункционална спортна зала харчим близо 25 милиона за 8000 места, как си представяте, че с 20 милиона лева ще построим стадион за 50 000 души?", попита риторично Узунов. Той припомни, че по времето, когато Славчо Атанасов бе кмет, е имало инвеститори, които са искали да направят стадиона за 176 млн. евро, но Общината е отказала.

Съветникът от БСП Тодор Кръстев предложи в следващите 6 месеца Общината да направи пълно обследване, съгласувано с УЕФА и ФИФА, и да излезе с конкретно предложение каква ще е план-сметката за стадиона. Владимир Кисьов, цитиран от  plovdiv.topnovini.bg пък е на мнение, че е по-добре тези 20 милиона лева да бъдат вложени в довършването на стадион "Ботев". Както е известно, съоръжението е взето на концесия за срок от 35 години, но е общинска собственост и местната власт би могла законово да уреди нещата за прекратяване на концесията и да завърши обекта, чието строителство бе замразено заради фалита на КТБ.

20 млн. лева са необходими за довършването на стадион „Пловдив“ и пускането му в експлоатация. Това пък съобщи в ефира на Дарик един от проектантите на мащабното спортно съоръжение - архитект Валентин Маринов. По неговите думи сумата ще покрие разходите за ремонтни и довършителни дейности, които ще приведат съоръжението в планирания през 80-те години вид, което ще му позволи да получи лиценз за провеждане на официални спортни състезания.

Арх. Маринов съобщи още, че има изготвен идеен проект със значителни подобрения по стадиона. Неговото пълно изпълнение може да осигури на спортното бижу на Пловдив максимална категория от ФИФА и УЕФА, но също така разходите по реализирането му ще нараснат до 50 млн. лева.

Маринов отговори на твърденията на кмета на Пловдив Иван Тотев, че в общината липсват каквито и да било документи, като заяви готовност да предостави оригиналните книжа и чертежи. „Ако ми кажете, че нямате документи за вашата кола, то как би изглеждал този въпрос за един катаджия ?“, попита риторично архитект Маринов.

Тотев заяви, че стадион „Пловдив“ ще бъде приоритен за местната власт едва след изграждането на спортната зала на Колодрума. Според него Община Пловдив не може по никакъв начин да гарантира, че съоръжение до Гребната база ще струва 20 млн. лева.