Върнаха "Белведере дистрибуция" и "Менада" на собствениците, отстраниха синдика

Четвъртият магистрат, разпределен от Софийски градски съд, пое делото

Съдия Валентин Бойкинов, избран за съдия-докладчик по делото „Белведере”, ще се занимава с разглеждането му и няма да си прави отвод. Това съобщиха от пресцентъра на Софийски градски съд. Тримата назначени по делото преди него съдии си направиха отвод.

Съдебният състав отмени наложеното на 28 ноември 2014 г. от СГС лишаване на „Белведере дистрибуция” ЕООД и „Домейн Менада” ЕООД от правото да управляват и да се разпореждат с имуществото си и отстраниха временния синдик в двете предприятия Панайот Велков, който ги управляваше и се разпореждаше с имуществото им. той беше назначен от първия съдия по делото, Румяна Ченалова.

Делото за несъстоятелност на двете компании, които са собственост на френско дружество, предизвика голям скандал, след като френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан заподозря кражба на фирмите чрез съда.

Първият съдия, който си направи отвод от делото "Белведере", бе Румяна Ченалова с мотив, че срещу нея е образувано дисциплинарно производство във връзка с този казус. На 29 декември вторият определен съдия – Пламен Колев, също си направи отвод, а в началото на януари Хайгухи Бодикян стана третият съдия, който се отказа да гледа делото.

Вече могат да се подават частни жалби срещу определението на съда пред по-висшата инстанция - Софийски апелативен съд, където делото е изпратено, съобщава пресцентърът на СГС.