ТЕЦ "Марица - изток 2" завърши рехабилитацията на Седми енергоблок

Модернизация удължава експлоатационният живот на съоръженията в централата с 20 години

Успешно завърши рехабилитацията на енергоблок 7 в „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД, съобщи пресцентърът на дружеството. Централата получи разрешение за ползване на строежа. Рехабилитацията на енергоблок 7 започна през месец март 2014 г. и бе част от цялостния проект „Увеличаване на мощността на турбини за блок 5 и блок 7 в „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД”, който се реализира между дружеството и „Toshiba”. Извършена е значителна ремонтна дейност, подменени са ротори – високо и ниско налягане, заменени с нови са парните уплътнения на турбината. Премахване на Баумановата степен на турбината доведе до увеличаване на мощността на блок 7 от 210 MW на 232 MW.

По време на рехабилитацията са извършени серия от мероприятия за подобряване КПД на котел 11, преразпределението на въздуха в различните зони на котела доведе до по-ниски температури на изгаряне на въглищните смеси и намаляване на емисиите на азотните окиси до 200 mg/m³. Подмяна на съществуващите мазутни горелки с комбинирани се очаква да доведе до намаляване и на емисиите на серен диоксид.

След завършване на рехабилитацията са проведени и успешно преминаха 72-часовите проби на блока при експлоатационни условия и „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД получи разрешение за ползване от ДНСК.

Модернизация на блок 7 удължава експлоатационният живот на съоръженията в централата с 20 години.

Същата рехабилитация се извърши и на блок 5. Той бе пуснат през месец декември.