Да станеш известен и богат, може и след 30-те

Има поне 10 души, които са станали успешни не в първа младост

В живота на всеки човек идва момент, когато разбира, че още нищо особено не е направил. Това обикновено се случва около 30-та година. Тогава започваш да си мислиш, че времето си отива и не ти остава друго, освен да се примириш.
Има обаче хора, които доказват, че за новите начинания никога не е късно и успехът неминуемо се появява, макар и по-късно. Аdme.ru припомня тези истории:
Рей Крок - основателят на веригата Макдоналдс. До 52-та си година е продавал картонени чашки. "През 1954 година навърших 52 години. Имах диабет и артрит. Оперираха ми жлъчката и щитовидната жлеза. Но вярвах в бъдещето" - така с испомня Рей Крок съдбоносния момент, когато се запознал с братята Макдоналд. Към множеството болести, трябва да добавим и,че Крок никак не е бил богат. Занимавал се е с бизнес, но нито една негова фирма не е успявала. Когато през 1954г. му потрябвали 15 000 долара в наличност, за да купи лиценза на Макдоналдс, нито една банка не му дала кредит. Наложило се да ипотекира дома си. А след това той живял още 30 години и за това време направил 600 млн. долара.
Харланд Дейвид Сандърс (Полковник сандърс), KFC. На 40 години е започнал да готви пържено пиле. Интересна е съдбата на основателя на веригата ресторанти-бистро. Твърде рано е загубил баща си, майка му е работила много, а той от малък е отговарял за храната вкъщи. Наложило му се и рано да започне работа - на 10 години. Като цяло може да се каже, че съдбата на Полковник Сандърс е въплъщение на американската мечта. "Мисля, че пърженото пиле е блюдото-символ на американското гостоприемство" твърдял Сандърс и за него не било важно кой стои в ресторанта ти - крал или обикновен човек. Щом ти е на гости - твоя работа е да го нахраниш подобаващо - било мотото на Полковника.
Джоан Роулинг - до 31-та си година е била самотна майка. Идеята за прочутия й роман "хари Потър" се зародила през 1990г. До 1997г. Роулинг не работила нищо друго, освен да пише. Развела се с мъжа си и живеела в пълна бедност, до публикуването на първия роман от серията за Хари Потър. Днес тя е най-продаваният автор във Великобритания. И така за 5 години е извървяла пътя от живот в мизерия до статуса на мултимилионерите.
Амансио Ортега - собственикът на магазините Zara. До 37-та си година е бил обикновен помощник в магазин. От бедност не е могъл да завърши дори средно образование. На 13 години е започнал да работи като доставчик в магазин за шапки. На 37 години основава трикотажна фабрика. През 2012г. агенция Блумбърг го признава за най-богатия европеец. В холдинга му днес са Zara, Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Pull & Bear, Zara Home, Stradivarius.
Харисън Форд - актьор и продуцент. До 30-та си година е бил дърводелец.
хенри Форд, създателят на автомобилната компания Форд я основава на 40 години. Преди това е бил инженер-механик.
Създателката на Ксерокс Урсула Бернс до 32-та си година е работила в компанията Ксерокс като младши специалист-стажант. А през 2009г. вече е генерален директор и първата чернокожа жена, оглавяваща американска корпорация.
Андреа Бочели прави първия си голям успех на 33 години.