Оборудват зала „Хищници” в столичния зоопарк с електронни врати

Всички животни са прибрани на топло, само амурските тигри се радват на снега

Чрез електронната система за сигурност бяха монтирани специфични устройства за сигурност на вратите на някои от клетките. Всички гледачи от столичния зоопарк минаха на обучение за работа с новата система. Чрез нея има и постоянно видео наблюдение. Това заяви за Sofiautre директорът на столичния зоопарк д-р Манол Нейков.
Промените се наложиха след като в края на годината тигърът Мърдок успя да излезе от клетката си.

„Всички врати и гилотини в залата на „Хищниците” ще бъдат оборудвани със системата. Въпреки това не мога да кажа кога точно ще бъде завършен изцяло проектът. Това са електронни системи и елементи, които фирмата- изпълнител трябва да получи, за да продължи да работи. Все пак очакваме в най-скоро време системата да бъде монтирана изцяло. Може би до седмица или десетина дни ще получат тези елементи и ще продължат монтажа им и по другите помещения. Каква е точната сума на проекта не мога да кажа, тъй като тя се изпълнява от Дирекция „Сигурност” на Столична община”, поясни д-р Нейков.
Основното при системата е, че при отворена врата няма да може да се отвори гилотината на съответната клетка. И обратното. Само така животното никога няма да може да напусне клетката и да навлезе в залата, както беше случая с Мърдок.
Въпреки минусовите температури всички животни са прибрани на топло, увериха от зоопарка.
„В специални клетки са прибрани папагалите, пеликаните, някои от преживните животни. Вътре са и слоновете, носорогът и хипопотамът. Те са прибрани още от преди Нова година, с настъпването на първите студове”, заяви д-р Нейков.

„Когато времето е по-топло гледачите пускат някои от амурските тигри, защото те са свикнали в сибирски условия, северни условия и за тях снегът даже е радост”, издаде д-р Нейков.
„По-специфични режими в зимния сезон няма, само при определени видове има промяна в хранителния им режим. Явен пример за това са мечките. Преди да заспят зимен сън им изготвяме друг вид меню. То е с повече протеини и повече белтъчини”, разясниха от зоопарка.
Сега малко по-специфично се хранят хищните птици. При тях особеността е че трябва в стомасите си да преработват и натрупат космена покривка. Целта е когато върнат преработения материал, да могат да осигурят легло за малките, които ще се люпят на пролет.

Целия разговор с д-р Нейков четете в рубриката "Интервю"