Пуснаха на свобода първородния син на белоглавите лешояди от Спасителния център

Към свободата полетяха и още 34 лешояди, пристигнали от Испания

Първородният син на двойката белоглави лешояди - Първолет, заедно с още 34 лешояди от Испания, вече напусна Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Това съобщиха от неправителствената организация "Зелени балкани".
От организацията посочват, че всички птици са били прегледани, обезпаразитени и маркирани със специални крилни марки и пръстени, които ще им позволят да бъдат разпознати на свобода. Лешоядите, които идват от Испания, по традиция са получили жълти крилни марки с черни букви. Това е последната пратка лешояди, пристигнали по проекта "Завръщане на лешоядите в България", посочват от "Зелени балкани".
От организацията посочват, че Първолет е специален, защото е първото бебе, излюпено и отгледано от белоглави лешояди в Спасителния център за диви животни към "Зелени балкани" в Стара Загора. На Първолет е бил поставен зелен пръстен В65 /В е буквата, избрана за България/, както и синя крилна марка с жълт код В65.
Първолет се излюпи на 29 април 2014 г., но през август напусна родното си гнездо, припомнят от неправителствената организация. И допълват, че от декември 2014 г. Първолет е "в компанията" на още 34 нови белоглави лешояди, които са пристигнали от Испания. След близо месец заедно, всички лешояди са потеглили към своята последна спирка по пътя към свободата - към специалните волиери за адаптация в Стара планина и Кресна.