Петър Москов: Бонусите за добрите джипита ще са над 5000 лв.

След увеличението на възнагражденията в спешната помощ има заявки за постъпване на работа

За мен и за екипа ми остава отворена възможността за премахване на статута на търговски дружества за болниците. В момента се прави правен анализ на тази тема. Сега болниците са търговски дружества, но дали се управляват добре? Не е задължително начинът на управление да е свързан с даден статут по Търговския закон. Напротив. Това коментира пред „24 часа" здравният министър Петър Москов.

„Правителството вече осигури средно с 20% увеличение на възнагражденията в спешната помощ. Което по методика, която ще бъде оповестена в нашите центрове след дни, ще оценява натовареността на всеки филиал. И заплатите на хората, които работят там, ще бъдат изравнени с тези на колегите им от болничната и доболничната помощ. Според директорите на центровете това вече води до заявки за постъпване на работа. Имаме основания да считаме, че финансирането от 85 млн. евро, свързано с концепцията на правителството за реформа в спешната помощ, ще бъде окончателно валидирано в Брюксел през следващата седмица", добави министърът.

За оценяването на джипитата Москов обясни, че това е национална програма на министерството, която на базата на резултати от дейността на личните лекари да бонифицира тези с добра дейност. В момента националният консултант заедно с цяла група разработват тези наистина подробни и ясни критерии и те са свързани с философията, на която подчиняваме реформата - да бъде поощрявана добрата работа, която води до качествено лечение.
По думите му при добри резултати сумите, с които ще се насърчават, ще са „масивни".
„От порядъка на хиляди левове на година. Няма да е по-малко от 5000 лева".