В Хасково очакват дебютни творби за конкурса "Южна пролет"

Приемат се първи книги, киносценарии и пиеси на автори до 40 години

Проф.д.ф.н. Боян Биолчев ще е председател на журито и на тазгодишния конкурс за дебютна литература "Южна пролет", съобщиха от общината. Той ще се проведе на 22, 23 и 24 април. Община Хасково ще присъди пет официални награди - званието "Лауреат", бронзова статуетка "Пегас" и пет финансови награди по 1000 лв. във всеки жанр.

Общината ще връчи и награда на името на първия български книгоиздател "Александър Паскалев" в размер на 1000 лв. за цялостен принос в областта на литературата и изкуството. За конкурса се приемат първи книги, киносценарии и пиеси на автори до 40 години в следните жанрове: поезия (стихосбирки, поеми) - издадена книга, проза (разкази, повести, романи), литературна критика и литературна история, филмов сценарий и драматургия.

Книгите, киносценариите и пиесите за конкурса, издадени в периода от 1 януари 2014- 30 март 2015 г. включително, трябва да се представят в четири екземпляра, придружени с автобиографична справка най-късно до 30 март.

За базар на дебютната литература е необходимо участниците да предоставят по 10 от своите книги. Община Хасково поема разходите за нощувки на участниците в националния конкурс.