Боряна Нейкова от София взе първата награда в конкурса "Веселин Ханчев"

Младата поетеса е студентка по журналистика

 21-годишната Боряна Нейкова от София стана 31-ият носител на наградата "Златното яйце".

Тя спечели сред рекордния брой млади творци - 103-ма, участвали в Тридесет и първото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“- Стара Загора 2014.

„В стиховете на Боряна Нейкова има една откровеност за нещата, които са лични, и една проникновена чувствителност за нещата, които са край нас", мотивира избора на журито неговият председател Георги Господинов.

В комисията, оценяваща творбите на конкурса тази година бяха още Силвия Чолева и Иван Ланджев.

Те връчиха и две втори награди - на старозагореца Мартин Лалев и на Георги Гаврилов от София, а третото място спечелиха стиховете на Дамяна Владиславова от с. Леденик, Великотърновско.

Носителката на наградата Боряна Нейкова е студентка по журналистика в СУ "Св.Климент Охридски" и това е първия поетичен конкурс, в който участва. Тя сподели, че пише поезия едва от година, но обеща на XXXII-то издание на конкурса да представи първата си стихосбирка в Стара Загора.

Преди връчването на наградата в Художествената галерия в Стара Загора, новата си книга „Ние според мансардата“ представи Иван Ланджев, също носител на "Златното яйце". А преди тържественото награждаване в Регионалния исторически музей, бе премиерата на стихосбирката „Между два града“ на Стойчо Младенов, носител на голямата награда от ХХХ Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ - Стара Загора '2013.

Поетичният празник продължава днес в къща музей "Гео Милев", където се провежда работилница за участниците в конкурса с журито.

В 12:30 ч. в книжарница „Приятели” на „Среща с автограф” гостува писателят Георги Господинов. А на 14 ноември от 18 ч. в Народно читалище „Бачо Киро” - София ще се проведе поетическа среща на участниците и наградените в ХХХІ издание на конкурса в Стара Загора.

Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ е организиран от Община Стара Загора, библиотека „Родина“ и къща-музей „Гео Милев“.

Ето и стихотворението на победителката Боряна Нейкова „Куче", впечатлило силно и журито, и публиката на церемонията при награждаването на лауреатите на конкурса:

Не искам куче да имам.
Не искам нищо да имам
за кратко.
А после дя нямам
завинаги.
Не искам куче в къщата.
След кучето
къщата
е с едно куче по-празна,
с едно куче по-чиста,
с едно куче по-тиха.
По-тъжна от всяка къща без куче
е онази, в която е имало куче.
И думата „ново", употребена за куче
е тъжна.
Не искам куче да имам.
Не искам нищо да имам.
Светът е напуснато място,
където
за кратко е имало
куче,
а после завинаги няма.