Модерна администрация е целта на министър Бъчварова

Вицепремиерът Румяна Бъчварова за управленската програма на коалицията

Управленската програма на втория кабинет “Борисов” ще бъде гласувана от министрите в сряда. Това обяви вицепремиерът по коалиционната политика и административната реформа Румяна Бъчварова, която днес представи приоритетите в работата си по административната реформа и електронното управление.

Румяна Бъчварова не се съгласи с критиките на част от политическите сили ,че управленската програма на кабинета е закъсняла. Според нея те пропускали факта, че документът, с който правителството встъпило в длъжност е на практика уникален.

”Успяхме със съвместни усилия да направим този документ за изключително кратко време. В него са отразени най-съществените приоритети на управлението”.

В програмата, която правителството ще приеме в сряда са отразени широк набор от мерки, обясни още Бъчварова в отговор на друга критика за липсата на ясни приоритети в управлението. Тя подчерта, че изпълнението на тези мерки ще изисква сериозна координация и съгласуване между отделните политически сили във властта.

С приемането на управленската програма на кабинета, реална работа по нея ще започне от другата седмица и коалиционният съвет за развитие, в който пък с решение на кабинета от миналата сряда вече ще участват и шефовете на парламентарни групи на партиите, подкрепящи управлението.

В Съвета за развитие, определен като основен орган за координиране на решенията и позициите на правителството, както и на подкрепящите го партии, ще могат да се обсъждат теми, предлагани от отделните министри. Модерна администрация, насочена към гражданите и бизнеса е целта на министър Бъчварова. Затова за тяхно улеснение с приоритет ще бъдат въведени електронните услуги. В отговор на журналистически въпрос, Бъчварова коментира и лансираната от Бойко Борисов на женския форум на ГЕРБ вчера идея, жена да бъде кандидатът за президент на неговата партия. Според нея към момента темата затова кой ще бъде кандидатът за президент е само спекулация на политолозите.

”Смятам, че изобщо не е на дневен ред и какво очаквате от г-н Борисов да каже на форум на Жени-ГЕРБ. Мисля, че това е най-любезното нещо, което може да каже на присъстващите там. Така, че моят съвет е – не се задълбочавайте по тази тема”, заяви Бъчварова.