20 януари: Новолуние във Водолей - по следите на свободния дух

Слънце във Водолей, Луна във Водолей. Новолунието настъпва на 20 януари, вторник, в 15,13 ч.

Новолунието във Водолей днес задава нов житейски цикъл, който ще ни ориентира към преследването на идеалистични цели, намирането на нестандартни решения и работа по постигането на груповите интереси. За смелите, енергични и вдъхновени хора, следвани от неограничените стремежи на своя освободен дух, новолунието във Водолей предоставя прекрасна възможност за нов пробив и тласък в идеите и начинанията.  Ако желаете лесно да преминете през препятствията, стоящи на пътя ви, да се фокусирате в постигането на своите житейски цели и мечти, да установите контакти с групи и общества, които импонират на идеите ви и са полезни за целите ви, използвайте този ден, за да дефинирате стремежите си и още по-добре - да визуализирате ефектите от тяхната реализация.

Новолунието се случва в граничната зона между материалната действителност (Козирог) и менталната активност (Водолей). Такова ще бъде и неговото символично проявление. Добре обмислените вече планове за материален и професионален напредък през настоящата година се нуждаят от идеи за реализация, а съществуващите бази и структури - от обновление и модернизация. Именно идеите обаче подлежат на преосмисляне и преформулиране, тъй като Меркурий, който обикновено ги формулира и разпространява е вече в първата стоянка на своята ретроградна фаза. Ще трябва може би още веднъж да предефинираме своите позиции по отношение на груповите интереси и стремежи и да потърсим начин да съгласуваме личните си цели с тях. И доколкото ще чувстваме потребност да обновим впечатленията и представите си за приятелския кръг, за социалната и интелектуалната среда, към която принадлежим, възможностите за срещи със стари познайници и възраждането на стари идеи, обединяващи интелектуалните усилия на група от съмишленици, която ретроградния Меркурий във Водолей ще ни осигури, е може би най-ценният дар, който ще получим от това новолуние.

А и предвид съпътстващия астрологичен климат, може би наистина ще е по-разумно да реабилитараме някои поизоставени в миналото намерения, отколкото да се втурваме към нови измерения. Новолунието във Водолей, повече от всички други, ни дава усещане за началото на нещо ново и важно, но този път това усещане може да се окаже подвеждащо. Възникващите сега идеи вероятно ще се окажат непрактични, новите познанства, независимо делови или лични - ненадеждни, а перспективите, произтичащи и от едните, и от другите - красиви, но заблуждаващи. затова пък имаме всички шансове за успешен напредък по дела, на които вече сме положили началото и най-вече на такива, които по една или друга причина сме замразили в миналото или временно сме  прибрали в чекмеджето на неосъществимите уж идеали.

Постигането на лична свобода ще стане централна тема в живота на мнозина. Свободата обаче, особено, тази чийто принцип е проявен от Водолей, е по-скоро състояние на духа, отколкото фактическа липса на ограничения. Сега е моментът да се заемем с премахването на вътрешните си бариери и стереотипи. Водолей е мястото, където се освобождаваме от ограниченията на ума, за да можем да привлечем и приложим новаторски идеи, позволяващи ни да проявим себе си като необикновени и уникални личности. Свободният избор от своя страна, изисква наличието на система от ценности и добродетели превръщащи общочовешките идеали в лични цели.  Хуманността и широките възгледи пък са тест за това доколко сме готови да предоставим на другите свободата, към която самите ние така отчаяно се стремим. Все теми, върху които разсъжденията днес, ще ни помогнат да изградим за себе си едно по-щастливо бъдеще.

И не забравяйте, в деня на новолунието всяка мисъл може да стане реалност - нека съзнанието ви бъде чисто, желанията ви искрени, а сърцето ви пълно с любов!