За месец регистрират сдружения на собствениците на сгради, които ще се санират

Депутатът от ГЕРБ Делян добрев разясни условията пред над 300 човека снощи в Хасково

До 20 - 30 дни трае регистрацията на сдружението на собствениците, каквито задължително трябва да има за кандидатстване по Националната програма за безплатно саниране на сгради.

Това стана ясно на среща на депутата от ГЕРБ Делян Добрев в Хасково. Тя премина снощи при засилен интерес, на нея присъстваха над 300 човека, дори се наложи първоначални предвидената зала в Дома на техниката да бъде сменена с по-голяма.

Още днес на сайта на областна администрация ще бъдат публикувани образците, които етажните собствености трябва да попълнят за регистрацията на едно сдружение в Агенцията по вписванията, обеща областният управител адв. Таня Захариева.

На срещата стана ясно, че ще бъдат ремонтирани и асансьорите, но те няма да бъдат подменяни. Вече регистрирани етажни собственици в общината, входове не могат да кандидатстват, а това е възможно от сдружението на целия блок. Остъклените тераси си остават, както и старите дограми, които отговарят на енергийната ефективност. Ако са различен цвят обаче върху тях ще бъде залепено фолио с цвета на останалата част от сградата.

Санирането обхваща покриви, фасади, стълбища, топлоизолация, дограма. Финансирането обхваща всичко - от обследването до издаването на енергийния паспорт на сградата.

Санирането ще вдигне данъчната оценка и съответно данък сгради, като Добрев даде пример, че ако сега се плащат 80-90 лв. след ремонта данъкът ще е 100-120 лв.

Заради големия интерес в петък ще се проведе нова среща в Дома на техниката само за живеещите в кв. "Орфей", през следващата седмица във вторник за "Бадема", а в понеделник за всички останали. Срещите ще са в малката зала от 18 часа.

Добрев подчерта, че ще се финансират първите, подали документи, до изчерпването на средствата.