Седем области в страната са пред обявяване на грипна епидемия

Варна, Враца, Плевен, Сливен, Смолян, Добрич и Шумен са с висока заболеваемост

Очаква се вирусът да обхване още части в страната. Това заяви пред Нова телевизия директорът на Центъра по заразни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Вчера в цялата Бургаска област беше обявена грипна епидемия. До петък включително са преустановени учебните занятия във всички училища само на територията на община Бургас. В сила са всички противоепидемични мерки във връзка снижаване на заболеваемостта, като прекратяване на плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.
Детските градини ще работят с режим на „засилен филтър", като ще бъде ограничен достъпът на родители и външни лица.

Проф. Кантарджиев поясни, че днес се очакват резултатите от изследванията за нов вирус. Симптомите обаче не са непознати - температура, кашлица и цялостно неразположение. Срещу новия вирус обаче нямаме имунитет. Специалистът прогнозира, че предстои новата разновидност да пламне в Старозагорско.
Още седем района са сериозно заплашени от грипна епидемия. Областите Варна, Враца, Плевен, Сливен, Смолян, Добрич и Шумен са пред обявяване на грипна епидемия.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен