Лекари заплашиха с оставки, ако се гласува вот срещу Москов

Регистрираните нападения над спешни екипи през 2014 г. са 227, припомнят медиците

„Ако гласувате вот на недоверие на министър Петър Москов, подгответе се и за последствията от оставките на всички обругани, псувани и бити спешни медици. Ние нямаме какво да губим”, заявиха в декларация до председателя на 43-тото Народно събрание спешните медици, предаде Нова телевизия.

Те припомнят, че регистрираните нападения над спешни екипи през 2014 г. са 227, а през 2013 г. са отчетени 147 нападения. „Ако ни попитате, ще разказваме с часове за болката, за обидата, за унижението. Ако ни попитате, ще ви обясним защо има разминаване между броя регистрирани нападения в МЗ и в МВР. Длъжни сме да пишем рапорти до преките си началници и така МЗ има реалната картина на саморазправата с нас. Жалбите до МВР се подават по желание, персонално и най-често разходите по съдебните процеси са за наша сметка”, обясняват медиците и признават:

„Не подаваме жалби, защото не вярваме в правораздавателната ни система. Не подаваме жалби защото се страхуваме, че в малкия град всички се познават и саморазправата ще продължи извън работното ни място”. 

„Убедени сме, че няма български политик или депутат, който да влезе в махалите без охрана”, казват още работещите в спешната помощ в своята декларация.