При драконовски мерки за сигурност тръгва делото за радикален ислям в Пловдив

При изключителни мерки за сигурност тръгва делото за радикален ислям в пловдивския апелативен съд. Армия от съдебни охранители ще бди за реда по време на процеса, който започва на 27 януари, пише "24 часа". Затегнатият режим е предизвикан от напрежението след атентатите в Западна Европа и най-вече в редакцията на парижкия вестник "Шарли Ебдо".

12 подсъдими по шумното дело обжалват решението на пазарджишкия окръжен съд. Имамът Ахмед Муса Ахмед, който единствен е с ефективно наказание, няма да се яви на процеса в Пловдив, тъй като е в ареста след акцията на ДАНС в края на ноември м.г. Той е прибран за нови прояви на краен ислямизъм. Муса щял да се възползва от правото си да не присъства лично в залата, а да разчита на своите адвокати. В апелативния съд няма да се извършва нов разпит на подсъдимите, свидетелите и вещите лица.

Ахмед Муса Ахмед получи 1 г. затвор от пазарджишкия окръжен съд в края на март м.г. Той е осъден за проповядване на омраза и на антидемократична идеология, която се изразява в противопоставяне на принципите на демокрация, разделение на властите, либерализъм, основни човешки права като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода. Муса обаче има зад гърба си и условна присъда от 3 г. С новото му наказание тя се трансформира в ефективна и той ще трябва да изтърпи общо 4 г. лишаване от свобода.

С 1 г. условна присъда е и имамът от Сърница Саид Мутлу, а районният мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих е получи 10 месеца условно. Другите 10 обвиняеми са с административни наказания.