Депутатите приемат Законопроекта за Сметната палата

Сметната палата има капацитет да се справи с това, което ще й бъде възложено, увери председателят Лидия Руменова

Депутатите приемат на второ четене текстове от Законопроекта за Сметната палата, предаде репортер на Bulgariautre. Предвидена е тричленна професионална колегия – председател и двама заместник-председатели, които вземат всички решения и вътрешни актове с единодушие. Възстановяват се правомощията на Сметната палата по административно наказване за нарушения на Закона за обществените поръчки, както и възможността да не се извършват финансови одити на малките общини до 10 млн. лева.

От БСП предлагат Сметната палата да извършва одит на юридическите лица, които имат задължения, гарантирани от държавата, или задължения, гарантирани с държавно и/или общинско имущество, както и търговските дружества с държавно или и/или общинско участие в капитала над 1 млн. лева.

Според един от вносителите на законопроекта – депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова, е по-важен другият аргумент, който е приложен в текстовете – над 51% държавно участие, защото тя участва в управлението и може да взема решения. „Когато държавата участва под 51%, тя не може да влияе върху тях. Държавата, където и да има участие над 51%, има принципал и носи отговорност за това по какъв начин се управлява дружеството. Извършвайки одит на този принципал, тя косвено може да извърши одит на този принципал”, обясни тя.
„Ако ние решим да натоварим сметната палата с отговорност, трябва да я натоварим с ресурс. Сметната палата осъществява дейност във връзка с декларацията на публичните личности, така и с техните досиета”, заяви Стоянова.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев добави, че в Министерство на икономиката има редица дружества, които са приватизирани, стотици дружества, в които държавата има участие с няколко процента. „Ако бъде прието предложението на колегите, ще се наложи всички тези дружества да се одитират от Сметната палата”, поясни той.

Според Мая Манолова от БСП Сметната палата няма да одитира стотици милиони левове, които държавата е предоставила на различни дружества, както и няма да одитира начина на тяхното разходване и използване.

Народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова поясни, че сметките, включително и управлението им, се одитират от крайните ползватели на средства. Оперативните дейности по европейските програми ще бъдат одитирани, добави тя.

Владислав Николов от ГЕРБ посочи, че в Сметната палата има 370 одитори, които трябва да извършват одитите за цялата година на държавни дружества на общини. „Искате да се одитират и малките общини и това е с цел Сметната палата да не работи”, обърна се той към представителите на БСП.

Председателят на Сметната палата Лидия Руменова увери, че палатата има капацитет да се справи с това, което ще й бъде възложено по закон.