Задържаха българка и пакистанец за трафик на бежанци

Повдигнати са им обвинения

Българка и пакистански гражданин, подпомагали чужденци да пребивават на територията на страната в нарушение на закона, са задържани у нас, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Наложени са им 72-часови мерки за неотклонение; повдигнати са им обвинения. 

Работата по случая започнали полицаи от столичното Пето РУ, съвместно със служители на ГД „Гранична полиция”, на 26 декември. Тогава, на паркинг до жилищен блок, в ж.к. „Сухата река”, полицейски екип установил в паркиран автомобил „Мицубиши Паджеро” 12 чужди граждани, по думите им - от Пакистан и Афганистан. Шестима от тях не представили никакви документи за самоличност и обяснили, че предишния ден са преминали незаконно българо-турската граница. Останалите шестима показали временни документи за пребиваване в различни центрове в страната, но не и такива от столицата.

В хода на проведеното разследване полицаите и граничарите тръгнали по следите на 35-годишен пакистанец с отказан статут на бежанец, пребиваващ на територията на Лом, и 35-годишната българка Ц.А., жителка на града. Изяснено било, че с користна цел двамата противозаконно подпомогнали 12-те преминали през границата чужденци да пребивават на територията на страната в нарушение на закона. Организирали транспортирането им до София, настаняването им в квартири, както и откарването им с автомобил до границата на страната със Сърбия.

На 20 януари българката и пакистанецът са задържани в Пето РУ за срок до 24 часа. След доклад на събраните по случая материали в Софийската районна прокуратура, на Ц.А. и 35-годишния чужденец е повдигнато обвинение. За представен пред органите на реда фалшив пакистански паспорт мъжът е с още едно повдигнато обвинение.

И на двамата е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа.