БСП няма да подкрепи искания вот на недоверие към правителството

Мотивите не са достатъчни за вот по цялостната политика на здравното министерство, според партията

БСП няма да подкрепи искания вот на недоверие към правителството. Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на БСП лява България Атанас Мерджанов, предаде репортер на Bulgariautre. „ПГ на БСП с консенсус подкрепи ръководството на парламентарната група да не дадем подкрепа с подписи за искания вот на недоверие. В мотивите, които бяха изложени, се съдържат достатъчно справедливи оценки за недопустимия език на министър Москов. Едновременно с това мотивите съвсем не са достатъчни за искане на вот по цялостната политика на Министерство на здравеопазването”, посочи Мерджанов.

По думите му БСП има своите основателни изисквания за политиката на всеки един министър и ще бъде достатъчно стриктна за това. „Пред нас стоят на преден план разискванията по управленската програма на правителството. Имаме своите достатъчно критични оценки и бихме желали всички наши партньори в опозиционно отношение да бъдат достатъчно активни, стриктни и прецизни при осъдителните действия на правителството във всяко едно измерение”, добави Атанас Мерджанов.

На брифинг в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че няма да се откажат от идеята за вот на недоверие. „Знаейки, че министърът няма да подаде оставка и вотът на недоверие няма да бъде успешен, все пак си струва, защото днес българският парламент има нужда от много дълбок разтърсващ дебат за ценностите, в противоречие с които се явява министър Москов”, посочи той.
Контактна група води консултации с останалите партии в парламента за събиране на подписи в подкрепа на вота на недоверие.

„ДПС иска оставката на министър Москов не заради здравната реформа и професионалните решения на министъра, минимум защото все още не сме видели такива. Нашите претенции са за ксенофобията му и за езика на омразата, които нямат нищо общо с лекарската професия и с Хипократовата клетва. Нямаме против лекарите да подкрепят министър Москов за здравната реформа и професионалните му решения, ако са доволни от тях. Сега темата е друга – допустим ли е език на министър, който оприличава цял етнос със скотове, с диви животни”, попита председателят на ДПС.

„Как министърът е разбрал, че 80 на сто от нападенията са от роми? По какво – по цвета им? Може би са му изглеждали мургави нападателите. Но аз познавам много мургави етнически турци, много мургави етнически българи, както и доста светли роми. Никой няма право за престъпления, извършени от отделни представители на обществото, да привнася вина върху цял един етнос”, категорично заяви Лютви Местан. „Нямат никакво значение числата – дали нападенията са 17, 227, някой може да ги изкара и 2227. Едно нападение да има – има грамаден проблем за цялата българската държава”, добави той.