Часовник отброява 3 минути до края на света

Учени преместиха стрелките на часовника на Страшния съд с две минути напред

Учени преместиха стрелките на часовника на Страшния съд с две минути напред, съобщи Ройтерс. Сега той показва 23,57 ч - само три минути делят човечеството от полунощ, когато ще настъпи Армагедон, пише "24 часа".

Причините за преместването завчера са климатичните промени и ядрените арсенали на планетата, които са доближили Земята до катастрофа. Сред мотивите на експертите са парниковите газове, които са се увеличили с 50% от 1990 г., и инвестициите за добив на горива от над 660 млрд. лири годишно.

Часовникът на Страшния съд е символичен и е създаден през 1947 г. от “Бюлетина на ядрените учени” към чикагския университет. Колкото повече наближава дванайсетият час в полунощ, толкова е по-близо Земята до глобална катастрофа. В групата учени има 17 нобелови лауреати.

“От края на студената война съществуваше умерен оптимизъм за способността на страните, разполагащи с ядрено оръжие, да задържат атомната надпревара и бавно да се отдалечават от пропастта на ядреното унищожение. Този оптимизъм обаче се изпарява заради програмите за модернизация на арсенала и отказа за разоръжаване”, заяви Кенет Бенедикт, изпълнителен директор на организацията, която сверява часовника.

Корекцията с 2 минути е първата от 3 години насам и 18-ата, откакто часовникът е създаден. За последен път стрелките му са били преместени с минута напред през 2012 г. отново заради климатичните промени.

Най-близо до края според часовника сме били през 1953 г., когато Щатите се сдобиват с водородна бомба. Тогава според учените са ни оставали 2 минути до глобалната катастрофа. Човечеството се е отдалечило най-много от апокалипсиса през 1991 г, когато приключва студената война. Тогава стрелките показват цели 17 минути преди полунощ.