Електронни гривни ще пазят от бягство подсъдими бандити

Тези гривни вече се използват ефективно за осъдените на пробация

Електронни гривни или други модерни устройства за проследяване ще пазят от бягство подсъдими, които имат забрана да напускат страната или друг вид мярка за неотклонение.

Това е една от мерките за спиране на бягствата от българското правосъдие, които е предложило ръководството на МВР в писмо до правосъдното министерство, вицепремиера Меглена Кунева и други институции, съобщава “24 часа”, цитирайки запознати с документа.

След серията от изчезнали подсъдими по знакови дела, сред които соченият в Италия за наркобос Евелин Банев-Брендо и двама от осъдените за убийството на студента Стоян Балтов от МВР настояват за спешно обсъждане и решение.

Целта е да се променят формата и контролът на остарелите мерки за неотклонение в Наказателно-процесуалния кодекс, които от години не успяват да задържат обвиняеми и подсъдими и те се измъкват, преди да бъдат вкарани в затвора, пишело в писмото, подписано от вътрешния министър Веселин Вучков.

Сред основните предложения за промяна в съществуващите законови норми от МВР искат да се разгледат спешно различните варианти за въвеждането на т.нар. електронни гривни, които да следят подсъдими или обвиняеми да не напускат страната или територията, в която им е разрешено да се движат.

Тези гривни вече се използват ефективно за осъдените на пробация, обясняват експерти. От МВР смятат, че освен гривните вече има и други съвременни решения, устройства с GPS или с други технологии за проследяване на местонахождението, които могат да контролират движението на подсъдими, които чакат окончателна присъда на втора или трета инстанция.

След сериозни консултации от МВР са на мнение, че главните дирекции “Охрана” и “Изпълнение на наказанията” към Министерството на правосъдието трябва да се включат по-активно в охраняването на обвиняеми, които са изправени на съд, докато тече делото срещу тях.

Шефът на МВР настоявал още спешно да се проведат серия от дискусии с правосъдното министерство, прокуратурата и експерти, както и да се съберат данни за практиката, която прилагат в други европейски държави.

От ръководството на МВР предупреждават още, че ако не се въведат бързо тези мерки, се обезсмислят всички предприети усилия по Механизма за оценка и сътрудничество, по който ни следи Европейската комисия.

“Ако знакови представители на организираната престъпност се възползват от слабостите на нормативната уредба, застинала в своето развитие от времената на тоталитарна система, и се отклонят от правосъдието, демонстрирайки арогантна безнаказаност, всички мерки за реформи в правосъдието остават на заден план”, пишат от ръководството на МВР в писмото си до различни институции.

Изданието съобщава още, че от ръководството на МВР категорично не искат да променят въведения от години режим на преминаване на границите към ЕС, при които не се прави проверка на 100% от преминаващите български граждани. “Забрана за напускане на пределите на България съществува от десетилетия. Във времена на тоталитарен режим бе подходяща. Днес, когато България е член на ЕС, тази мярка е безполезна, а предвид шенгенската перспектива ще стане абсолютно невъзможно изпълнение й”, категорични са от ведомството.

Експерти подчертават, че в момента Гранична полиция не извършва пълен контрол на ГКПП-тата. Отдавна не се правели и справки за всички в информационните фондове на МВР, за да бъдат спирани на границата хора със забрана да я напускат.

Каишката подава сигнал, ако престъпникът излезе от града. Поставянето на електронни гривни на осъдени затворници у нас започна през пролетта на миналата година.
Електронните устройства издържат на интервенции с тежест от 30 кг и са водоустойчиви. С гривната затворниците могат да се движат само в определен радиус. В домовете им се поставя приемателно устройство, което реагира, ако носителят на гривната напусне периметър от 500 м, километър или друго предварително зададено разстояние.

Ако излезе извън района или ако се опита да я свали, гривната веднага подава сигнал. Това значи, че при напускане на града или квартала, съдебните власти ще знаят веднага, че е нарушил мярката си за неотклонение, а също и къде се намира в момента.

Системата е съставена от два елемента. Единият се нарича “Устройство за персонална идентификация”. Това е т.нар. гривна, която се поставя на глезена на следения човек.

Другото устройство се нарича “Стационарно устройство за наблюдение” и се намира в дома на закононарушителя. В самата гривна има приемник и предавател. Каишката, която опасва глезена, е съставена от оптично влакно, в което непрекъснато циркулира светлина. Съответно самият предавател, вграден в гривната, излъчва сигнали към стационарното устройство. Тези сигнали отчитат присъствието на човека и дали има опити за премахване. Вмешателството означава гривната да бъде срязана или пък да бъде измъкната от съответните места, където се фиксира. От своя страна стационарното устройство, което прилича на телефон, е в контакт с гривната. Тази комуникация не е GPS система, която използва спътник.

Стационарното устройство също засича вмешателство. Когато някой се опита да го премести или развали дори при леко движение, това се отчита. Ако токът спре, то издържа до 48 ч. Чрез него Центърът за наблюдение може да се свърже като по телефон с лицето или пък обратното.