Сливенският параклис "Свети Мина" е възстановен

Необходимите за ремонта 18 000 лева са събрани от дарения и доброволен труд

Параклисът „Свети Мина“ в град Сливен, който бе част от националната кампания „Място в сърцето“, вече е възстановен. Това съобщи нформационният портал за неправителствените организации.

Параклисът е и първото място, за което се реализираха всички дейности след приключването на последният етап от инициативата.

В рамките на кампанията бяха поставени нови входни врати, външна източна ограда, беше възстановена външната чешма с пейка, ремонтирани бяха покрива и фасадата на параклиса, както дворното пространство. Проектът за обновяването на любимото място на жителите на Сливен е на обща стойност 18 000 лева, дарени под формата на финансови средства, строителни материали и доброволен труд.

Всички необходими средства бяха събрани по време на дарителския етап, който продължи до септември 2014 г. По време на кампанията бяха организирани редица инициативи за набиране на средства, сред които концерт на състави от читалища и клубове - "Златен Сливен", благотворителна изложба "Сливен преди и сега", Фестивал „Сливен Арт Фест”, Седмица "Срещи с доброто", инициативата " Сливен в София 2014", представяне на филм за параклиса - "Мина”, благотворителен дарителски търг на картини и кампанията „Търсят се 100 приятели, които да дарят и участват в ремонта на параклиса „Свети Мина“ и обновяване на двора и пространството около храма.

Възстановяването на параклиса в рамките на националната кампания "Място в сърцето" е резултат от съвместната работа на Обществен дарителски фонд – Сливен, Младежка банка Сливен и настоятелството на църквата „Света София“.