Казанлък ще има свой щанд на "Ваканция и СПА Експо 2015"

Ще бъдат показани фолклорните ритуали „Розобер“ и „Розоварене“

Община Казанлък е един от основните участници в Международното туристическо изложение „ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2015”, което ще се проведе в София от 12 до 14 февруари, съобщиха от пресцентъра на общината.

Като център на един от 9-те туристически района, Казанлък ще постави акцент върху дестинацията „Долината на розите и тракийските царе”. На туристическото изложение ще бъдат представени два от емблематичните фолклорни ритуали „Розобер“ и „Розоварене“.
Щандът на Община Казанлък ще покаже оригинална установка за варене на розово масло – „гюлпана“, а гостите на щанда ще бъдат посрещани от млади розоберачки в народни носии от региона.

Традиционният Фестивал на розата отбелязва през 2015 г. своята 112-годишна история и привлича гости и туристи с атрактивното си и изпълнено с ухание на маслодайна роза Карнавално шествие и незабравимите преживявания по време на спектаклите „Розобер“ и „Розоварене“ в самите градини, припомнят от Община Казанлък. Фестивалът включва още Международния фолклорен фестивал, конкурсите „Царица Роза“, „Мини Царица Роза“ и „Мис Долината на розите“, много концерти на открито, пленери и изложби.

След археологическите открития през последните десетилетия районът около Казанлък получи бе наречен и Долина на тракийските царе. Тук се намира най-голямата и най-добре запазена в България тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО. Идентифицирани са над 1000 могилни некропола, в които са погребани тракийски царе и аристократи. В община Казанлък могат да бъдат посетени седем тракийски гробници и храмове, както и древната тракийска обсерватория - мегалита „Вратата на Богинята” над с. Бузовград, датиран около 1600 г. преди н.е. Фондът на историческия музей на Казанлък съдържа над 50 000 оригинални експоната от историята на тези земи, сред които уникалните находки на експедиция ТЕМП.
Съчетанието от маслодайна роза и уникална тракийска култура привлича многобройните посетители в Казанлъшкия регион и този интерес е в основата на създаването на Празниците в Долината на тракийските царе, които от 2005 г. се провеждат ежегодно в края на м. август и тази година ще бъде отбелязано 10-то издание. Сред по-интересните събития са мултимедиен спектакъл „Новите траки“, Панаир на тракийските занаяти, Боди арт шоу, Артфест мултимедия.

Празничната палитра на региона е обогатена с „Чудомирови празници“, които ежегодно започват от 25 март и продължават до Деня на хумора – 1 април. Те са известни със своите национални културни прояви като национален литературен конкурс „Чудомир”, национален базар на книги от български автори „Словото българско”, национален конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци”; национален театрален фестивал „Комедийният хит на сезона”, концерти, изложби, дискусии, премиери на книги.