Социални проблеми и Закона за образование бяха акценти в приемния ден на Владимир Тошев във Видин

Беше повдигнат въпроса за нужда от разкриване на работни места

Народният представител от ГЕРБ – Видин Владимир Тошев проведе редовната си открита приемна за граждани, която премина при засилен интерес, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Настойници на  болно дете изразиха тревога, че има прекъсване на плащанията към личните асистенти, което поставя в риск ползвателите на услугата- деца и възрастни с увреждания. Владимир Тошев запозна близките на детето с решение на правителството от миналата седмица, с което се отпускат 13 млн. лв. от държавния бюджет, за финансиране на услугата „Личен асистент“, докато стартира новата ОП „Развитие на човешките ресурси“. Според народния представител по този начин няма да има прекъсване на плащанията и асистентите ще бъдат преназначени. По думите на Тошев, договорите вече са изпратени към общините.

Представители на Ресурсен център – Видин изразиха безпокойство относно бъдещето на центровете. Според тях общините няма да имат финансова възможност да издържат центровете за личностно развитие, които трябва да бъдат разкрити според текстове в новия закон за образованието. Владимир Тошев бе категоричен, че нищо полезно и работещо няма да бъде ликвидирано, тъй като философията на готвения закон е да създава, а не да руши. Според народния представител от ГЕРБ държавната грижа за децата със СОП ще бъде гарантирана.

По време на приемния ден граждани повдигнаха и въпроси, свързани със състоянието на улиците в малките населени места, както и нуждата от разкриване на работни места. Бяха поставени и редица лични проблеми. Народният представител Владимир Тошев се ангажира да съдейства на гражданите, в рамките на своите правомощия.