Каракачанов: Докладът на ЕК е доста по-благоприятен от това, което се очакваше

Всяко ново правителство, което заявява добри намерения, получава аванс, посочи съпредседателят на ПФ

Докладът на ЕК е доста по-благоприятен от това, което се очакваше. Това коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов по отношение на доклада на ЕК за напредъка на България, предаде репортер на Bulgariautre. „Всяко едно ново правителство, което в програмната си декларация и в програмата си за управление заявява добри намерения, получава някакъв аванс”, посочи Каракачанов.

„Виждам смекчаването на доклада на ЕС като възможност правителството да заработи, както и парламентът и всички институции. Въпросът е тази възможност да бъде оползотворена, а не да чакаме как да омилостивяваме следващия доклад”, добави той.

По неговите думи съдебна реформа не може да се направи за 24 часа. „Досега всичко се е правило на парче. Нормално е между трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна по темите в съдебната реформа да има някакъв синхрон и единомислие. Парламентът лесно може да гласува нещо, което ако не отговаря на разбиранията на хората в съдебната система, няма никакъв ефект”, поясни Красимир Каракачанов.

Според него, за да не бъде организираната престъпност най-черната точка, трябва сериозна работа по борба с нея. „Ако погледнете историята на организираната престъпност и в Европа, и в Щатите, когато тя се е развихрила и съществувала в пълна сила, това е ставало винаги, защото тя е била до известна степен покровителствана или подпомагана от органите на властта. Трябва да се пресекат възможностите, които досега се използват от всички организирани престъпни групи – да получават покровителство на ниво полиция, изпълнителна власт, съдебна система”, обясни Каракачанов.
Той сподели личното си мнение, че мониторингът на ЕК е излишен.