Майката на сестрите Белнейски: Само аз знам кога Лазар уби момичетата ми

В събота Фани Белнейска ще сложи отново свежи цветя на гроба на дъщерите си

От самото начало си знам, че Лазар Колев уби момичетата ми на 29 януари.
Това разкри ексклузивно пред "България Днес" Фани Белнейска, майката на брутално удушените Роси и Хриси.

След като делото стигна за втори път до Върховния касационен съд, на 21 май миналата година магистратите излязоха с окончателно решение за съдбата на единствения обвиняем Лазар Колев. Той бе осъден на доживотен затвор без право на замяна. Известният в Пазарджик като Малкия Гангстер бе признат за виновен за смъртта на сестрите, но съдиите промениха частта, в която се посочваше, че той ги е убил по особено мъчителен начин. За дата на смъртта бе приета посочената в обвинителния акт - 28 януари 2006 г.
През 2011 година националният консултант по съдебна медицина доц. Мария Грозева обаче заяви пред магистратите, че "смъртта на момичетата Белнейски е настъпила 14-20 часа преди аутопсията, която извършихме след намирането на труповете". Експертизата на телата е била извършена на 1 февруари 2006 г и така според доц. Грозева Росица и Христина са били убити в деня на намирането им - 31 януари.
Пред съда се яви и пазарджишкият съдебен лекар Ангел Фингаров, участвал в първата и втората аутопсия. Според него смъртта е настъпила вечерта преди откриването на телата, т.е. на 30 януари.

http://www.bgdnes.bg/Images/Cache/Image_4562244_128.jpg

Мненията на съдебните медици дадоха повод на защитника на обвиняемия адвокат Марин Марковски да заяви: "Това означава, че обвинението срещу Лазар Колев за убийството на 28 януари претърпява пълен срив".
Въпреки становищата на експертите в крайна сметка надделя мнението на техните колеги, според които сестрите най-вероятно са починали на 28 януари. Марковски обаче до край пледираше, че датата на смъртта не е изяснена.
"За мен денят не е нито 28, нито 30, нито 31 януари. Още от самото начало си знам, че това е 29 януари, и усещането ми едва ли ме лъже", разкри Фани Белнейска.
Тази година майката няма да отиде на гроба на момичетата на 29-и.
"Ще отида да ги видя в събота. Ще сложа цветенца, ще си поплача, ще подам жито. На 29 съм на работа и въпреки че бих могла да отделя време, предпочитам да го направя в събота, защото всички са на работа през седмицата и няма на кого да подам", обясни Фани Белнейска.
Самата тя продължава да се надява, че съучастникът на Лазар Колев, в съществуването на какъвто тя е убедена, най-сетне ще бъде открит, девет години след смъртта на дъщерите й.
Делото в Страсбург входирано

Все още няма никакво движение по делото. Практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург показва, че решение може да има след 3-5 години.
Това обясни адвокат Михаил Екимджиев, който през миналата пролет пусна жалба от името на Лазар Колев. Той каза, че засега единствено жалбата е била входирана, което показва, че са спазени всички срокове и делото ще бъде разгледано. Самият адв. Екимджиев е категоричен, че България ще бъде осъдена в Страсбург най-вече за решението, че доживотната присъда на Колев не може да бъде заменена.