Доживотен затвор за зверското убийство на Белнейски

Съдът: Лазар Колев е умъртвил сестрите с особена жестокост

Пловдивският апелативен съд потвърди за втори път присъдата на Лазар Колев - „доживотен затвор без замяна”. Според магистратите той е умъртвил умишлено сестрите Росица и Христина Белнейски с особена жестокост.

Осъден е да заплати на родителите им обезщетение за претърпени морални вреди общо в размер на 400 000 лв.

Съдът прие, че повдигнатите обвинения срещу Лазар Колев са доказани по категоричен начин, а защитната му теза е изцяло опровергана.

Решението подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд  в 15-дневен срок.

В решение от 186 страници, съдът е направил изчерпателен анализ на показанията на над 50 свидетели, 40 експертизи, включително и заключения, изготвени в чужбина.

Според Апелативния съд, деянията са извършени от Лазар Колев на 28.01.2006 год. в района на Пазарджик и местността „Грамадите” край Брацигово. По време на съдебното следствие бяха събрани достатъчно факти, въз основа на които може да се направи извод за виновността на подсъдимия.

С назначената по делото арбитражна съдебномедицинска експертиза на веществени доказателства по метода на ДНК по писмени данни, се преодоляха съществуващите противоречия в назначените международни и вътрешни ДНК експертизи.

Отново бяха проверени показанията на свидетеля Владимир Славов –Иширковеца.

Събрани бяха и допълнително доказателства, оборващи алибито на подсъдимия за вечерта на 27 срещу 28 януари 2006 г.

Пловдивският апелативен съд не е възприел показанията на посочения от защитата на подсъдимия Колев свидетел Атанасов, че свидетелят Славов имал склонност да набеждава други затворници в извършване на престъпления поради опровергаване на показанията му от изисканите и приети по делото писмени доказателства.

Наложеното наказание на подсъдимия „доживотен затвор без замяна”, е справедливо, понеже извършеното е изключително тежко и деянията са с висока степен на обществена опасност, съобщиха от съда.