Новият свидетел по делото "Белнейски": Иширковеца би продал и майка си за пари

Лазар Колев е убиецът, имал е и помагач, каза в съда Иширковеца

Двама свидетели бяха изслушани на второто заседание по делото Белнейски в Пловдивския апелативен съд. Казусът се гледа за втори път тук, след като беше върнат от Върховния касационен. 7 години след жестокото убийство на сестрите Белнейски единствен обвиняем е 33-годишният Лазар Колев.

Новият свидетел Ангел Атанасов бе призован от защитата на Колев. Иширковеца е пълен психопат. Изпитвам страх от него. Това заяви Атанасов по адрес на основния до сега свидетел по делото Белнейски. В един доста объркан разказ бившият затворник обави, че е имал вземане-даване с Владимир Славов – Иширковеца. При един от случаите последният се опитал да натопи Ангел за убийство. Не може да му се вярва. Той би продал и майка си, ако има облага от това, каза свидетелят Ангел Атанасов. По думите му той чувал случаи, в които Иширковеца натопявал невинни хора.

Ангел посочи, че не познава Лазар Колев и е дошъл с полет от Германия, където работи като строител.  

Според Владимир Славов обаче новият свидетел бил док аран, за да го оклевети, тъй като и преди е давал показания срещу него. Иширковеца е убеден, че Лазар Колев е убил момичетата и е имал помагач. Пред съда той каза, че Лазар бил споменавал на няколко пъти вуйчо си.

Припомням, че версията на Иширковеца е, че във фаталната нощ Лазар срещнал Белнейски на пътя и ги качил в колата си. Бил много, много пиян. След това закарал Христина при вуйчо си, а с Росица останал в автомобила. Там правили анален и орален секс. Продължили да пътуват, после Лазар поискал втори сеанс и момичето се уплашило. Скочило в движение и се наранило смъртоносно.

Днес адв. Марин Марковски каза, че показанията на Ангел Атанасов са объркани, но са потвърдени с документи от предишни дела. Той посочи, че са излезли още имена на хора, които могат да кажат що за човек е Иширковеца и дали е надежден свидетел.

Заседанието на 29 януари премина със скандал и нерви от страна както на Колев, така и на магистратите. Следователят Красимир Николов разказа, че Колев признал за убийството на сестри Белнейски в затвора пред сикилийника си Иширковеца, но записът от СРС-тата не се получил. В този момент подсъдимият не издържа на напрежението и избухна като нарече Николов „схемаджия“. Веднага след Лазар избухна и майка му, която едва не бе обвинена в хулиганство.

"Боклуци с боклуци! Попиляхте ми детето, пет години разигравате циркове!", развика се тя, а Лазар почти в един глас със съдията й каза да напусне залата. „Ще ви обвиня в хулиганство“, закани се съдия Кемалова. „Не ми пука!“, отговори майката на Лазар.

Припомняме, че магистратите от ВКС отмениха присъдата на Колев “доживотен затвор без замяна” от 23 ноември 2011 г. потвърдена в Пловдив и върна делото "Белнейски" на същия съд за ново разглеждане, но от друг състав.

Така делото за жестокото убийство на Росица и Христина Белнейски, за което две съдебни инстанции признаха Лазар Колев за виновен, не само, че не може да приключи, а стартира отново.

Росица и Христина Белнейски бяха обявени за общодържавно издирване по сигнал на родителите им на 27 януари 2006 г.

Оказа се, че сестрите са видени за последно живи на 28 януари 2006 г. в полунощ, когато са заснети от камера на банка в Пазарджик. След това следите им се губят. До 31 януари, когато телата им са намерени в местността “Грамадите” между Брацигово и Пещера. Тогава новината за убийството им потресе цяла България.