Пролетната умора събаря през февруари

Малък Сечко идва с температури от минус 15 до плюс 20

Пролетната умора ще събори голяма част от българите още през настъпващия февруари, вместо както е обичайно през март, прогнозираха пред „Всеки ден" медици. Причината е, че през най-късия месец в годината времето ще е доста променливо и ще се редуват много студени снежни дни и слънчеви часове, характерни за ранното лято.

Именно заради тези резки температурни амплитуди от минус 15 до плюс 20, които се очаква да дойдат с Малък Сечко, човешкият организъм ще бъде уязвим към различните инфекции и голяма част от хората ще страдат от умора и отпадналост. Не се учудвайте, ако през февруари по-често ви боли глава, по-лесно изпадате в лошо настроение, чувствате се отпаднали, трудно се концентрирате и работоспособността ви е занижена.

Според различни изследвания пролетната умора засяга 50% от хората и е една от най-честите причини за физическото неразположение през този период. Особено изложени на риск са възрастните, жените и хората с нестабилно кръвообращение, както и тези, които не са се упражнявали през зимата. Като цяло обаче зимата и студът ще напомнят за себе си през целия февруари, а скиорите ще имат повод за радост, тъй като условията по планините за тях ще са благоприятни, прогнозират метеоролозите. Те обаче предупреждават любителите на зимните спортове да не забравят повишената опасност от лавини в този период.

Заради отрицателните температури във високите части на планините са възможни измръзвания и заледявания, бъдете внимателни при излизане в планината и носете всички необходими инструменти и екипировка за оцеляване в студа, съветват още синоптиците. Като цяло следващият месец ще бъде поне с градус и половина по-топъл от нормата. Обикновено максималните температури ще са между 5 и 10 градуса. Между 9 и 15 февруари ще бъде най-студено. Тогава в някои райони на страната термометрите ще показват до минус 15. Сняг ще вали на 9 и 14 февруари.

Застудяването обаче ще бъде краткотрайно, след което се очаква времето да се стабилизира с нормалните за Малък Сечко температурни стойности. През втората половина на месеца се очаква да има 4-5 мъгливи дни. В последните десет дни от февруари времето ще започва леко да се подобрява, напомняйки на хората и природата, че идва пролетта. Честата промяна във времето идния месец ще се определя от средиземноморски циклони, минаващи през Балканския полуостров, те дават отражение на времето в България. От тук идва и динамиката, предизвикваща ту затопляне или мраз през февруари.