Калфин: Не може да се говори за случки, подобни на КТБ заради пенсионните фондове

Във вторник ще бъде обсъден въпросът с фондовете, уточни вицепремиерът

Следващия вторник във формата, в който обсъждаме мерките на пенсионната реформа, ще обсъждаме точно въпроса с фондовете. Това коментира пред журналисти в парламента вицепремиерът по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, предаде репортер на Bulgariautre.

„Там са социалните партньори, там са представители на парламентарните групи и каним представители на Асоциацията на пенсионните дружества, така че те ще могат да си изложат аргументите”, уточни вицепремиерът и добави, че до него нито едно дружество не е изпращало никакво писмо.

„Не мисля, че може да се говори за случки, подобни на КТБ. Изчислението на доходността, по какъвто и начин да се прави – дали ще сравнявате банков депозит или инвестиция в пенсионен фонд – ако сложите инфлацията, то доходността не е особено висока, което не обезсмисля частните пенсионни фондове и капиталовите схеми”, заяви Ивайло Калфин. Според него това е един от възможните начини за инвестиция на средства за пенсия.

„Понеже очакванията на много хора са, че оттам ще се получат много големи пенсии и значително увеличение, затова би трябвало да има повече информация, на хората да се даде правилният избор”, допълни още министър Калфин.