Пълнят колбасите със смлени бръмбари

Сушените гадини се слагат, за да оцветят месата

Колбасите, които консумираме, са пълни със сушени бръмбари, алармираха инспектори по храните пред „Всеки ден". Гадините се слагали, за да оцветят саламите в червено и да им придадат вид на месни. Екзотичните бръмбари се внасят у нас в пресушен, готов вид, за да могат да се вложат в колбасите още при приготвянето им. Практиката се прилага от всички търговци, за да придадат примамлив вид на стоките си.

Въпросните бръмбари се отглеждат специално за целта и оцветяват колбасите в розово и червено. Насекомите идват у нас сушени и се омешват с другите съставки на саламите, пише "Всеки ден". Оказва се обаче, че този вид оцветител е изключително вреден, защото масово предизвиква алергии. По-страшното е, че е един от виновниците за развитие на рак на щитовидната жлеза и бъбреците. Сушеният бръмбар може да предизвика увреждане на плода при бременните жени.

Естествено никъде на опаковката не пише, че даден продукт съдържа от сушените гадини. Тази информация е скрита под обозначенията Е 102, Е 122, Е 142. Производителите оправдават постъпката си с това, че ако не слагат оцветители, месата били много бледи и никой не ги купувал, защото мислели, че са развалени. „Това е още по-ужасно и от пилешките човки и нокти в кренвиршите! За пореден път се убеждавам, че трябва да стана вегетарианка. Отвратена съм от родните колбаси", възмущава се потребителка във форум за храни.

Освен въпросните бръмбари в колбасите се слагат и куп други гнусотии. Не само, че саламите и луканките се правят от старо месо, но и са наблъскани с небезизвестния натриев глутамат.

Още през 40-те години на миналия век, за да пробутат на войниците си развалено месо, американските производители го обработвали с натриев глутамат, прочут като добавката Е-621. Натриевият глутамат може да направи вкусна всяка храна и проблемът не е в него, а в некачествените, дори развалени продукти. Така Е-621 се явява най-обикновена маскировка. Освен това натриевият глутамат приучва хората да употребяват по-солена храна, което е опасно за болни от сърдечно-съдови и други заболявания, кара ги да ядат повече и предизвиква привикване, което го сближава с наркотиците.