Лиляна Павлова: Пречиствателната станция в Сливен не може да се довърши с държавни пари

За региона има 31 милиона лева по ОП "Региони в растеж"

Около 16 милиона лева ще бъдат нужни за се довърши пречиствателната станция за питейни води в Сливен, каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на посещение в града. Тя добави, че станцията е била направена като музей, тъй като липсва допълнителна инфраструктура, която да доведе водата до съоръжението.

Министър Павлова заяви, че довършването на този проект стои на дневен ред, но няма яснота от къде ще бъде намерено финансиране. Дори ида получим парите и да я достроим, тя няма да получи разрешение за експлоатация, защото няма да могат да бъдат направени дори необходимите 24-часови проби. Бюджетът няма пари за нея и ще трябва да се търсят чрез европейски проекти” - заяви министър Павлова в Сливен.

"Най-важното за Сливенска област е одобрението на новата Оперативна програма "Региони в растеж", чрез която ще можем да подкрепим и областта, и специално Сливен с финансиране за подобряване на градската среда, инфраструктурата, мерки за енергийна ефективност, образователна инфраструкутна, културна, социална и икономически мерки по разработения Интегриран план за Сливен. Имаме резервиран бюджет за всички градове бенефициенти по първа Ос и Сливен е един от тях.

За града имаме резервиран бюджет за 31 милиона лева. Той е запазен за Сливен, за да може да се реализират мерките по проектите, когато започнем реализация на програмата". Това заяви пред журналисти в Сливен министър Лиляна Павлова.

Тя бе в Града под Сините камъни по повод старта на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Министър Павлова проведе среща с домоуправители в залата на Кукления театър, която бе препълнена. С министър Павлова беше министър Десислава Танева, областният управител Димитър Сяров, кметовете на Сливен и Твърдица и депутатките Мария Белова и Галя Захариева.

"Ще може да се кандидатства за финансиране изграждане и подобряване на туристически атракции, туристическа инфраструктура, регионална образователна инфраструктура, което включва и учебни заведения, и др. Така, че има много възможности, които започват от тук нататък. Аз се надявам най-късно юни месец тази година след одобряването на програмата и отправянето на покана към Общината като бенефициент, тя да кандидатства и подаде своя проект", каза Павлова.