Почетоха паметта на избитите от Народния съд български държавници и висши военни

В събота вечерта членове на клуб „Един завет” очертаха със запалени свещи голям венец от бели цветя с формата на Кръст за храброст, който поставиха в основата на паметника на жервтите на комунизма в София.

Така клубът на потомците на офицерския корпус на Царство България „Един завет” почете избитите в нощта на 1 срещу 2 февруари 1945г. български държавници - 67 народни представители, 22 министри, 47 генерали и висши офицери, 8 царски съветници и тримата регенти.

Акцията е свързана и със 70-годишнината от масовото убийство, извършено след присъди от т.нар. „Народен съд”. Присъдите са отменени от Върховния съд на Република България през 1996г., а разстреляните са реабилиторани като невинни.

Отдадена бе почит и към първия демократично избран държавен глава на България след падането на тиранията – д-р Желю Желев. През 2011г. по инициатива на бившите президенти Желю Желев и Петър Стоянов Министерски съвет обяви 1 февруари за ден на почит към жертвите на комунистическия режим в България.

На събитието присъстваха Борис Станимиров – народен представител от Реформаторския блок, Прошко Прошков – зам. председател на Столичния общински съвет, проф. Христо Баларев – председател на Националния клуб за демокрация и др.