Отменено е бедственото положение в община Девин

Щетите остават, в района има и активни свлачища

Отменено е бедственото положение в община Девин, съобщи националното радио. Това стана след заседание на Кризисния щаб в общината. Обстановката в района се нормализира.

Приблизителната предварителна оценка на щетите към момента възлизат между 1,5 до 3 млн.лв, уточни кметът Цветелин Пенков.

Приоритет в работата на общинското ръководство е неотложното възстановяване на засегнатите от наводнението инфраструктурни обекти, които са основни за достъпа на града.

Все още има опасност да бъде прекъсната входната артерия към Девин от придошлите води на реката. Там е забранено движението на товарни автомобили. Активизирали са се много свлачища. Запазва се ограничението за движение в една лента в районите, където има опасност от срутване.

И днес продължава работата по разчистването на свлачищата към смолянските села Киселчово и Мугла. До село Киселчово все още няма достъп. Снощи беше отворен пътя за движение на високопроходими автомобили до село Мугла. 

Работи се и по другите проблеми участъци в Смолянско, където има доста активирани свлачища.

От рано сутринта е подновено издирването на загиналото семейство в язовир „Цанков камък“ от екип водолази и спасители.Те издирват телата на семейство Маргарита и Захари Вълкови, чиито джип бе отнесен миналата вечер от придошлите води на река Девинска.

Нелепата трагедия стана преди 17 часа в неделя пред жилището им. При маневра на заден ход колата им пада в коритото на придошлата река. 

Двамата са убити от ударите на колата с камъни и бетонните стени, като по данни на свидетели телата им са завлечени във водите на язовир "Цанков камък". 

До момента телата на загиналите не са намерени.