Продават суджук без месо

Телешкият деликатес тъпкан с боклуци

Телешкият суджук, който е един от деликатесите на страната ни, е направен от всичко друго, но не и от телешко месо, обявиха експерти по храните пред „Всеки ден". Това, разбира се, не личи по цената му, която е доста висока за продукт, направен от всякакви боклуци. Деликатесът стига до 25 лева за килограм. Хората буквално си дават парите за гадости, смятат специалистите, пише "Всеки ден".

Според техни изследвания телешкият суджук е наблъскан с оцветители и овкусители, както и всякакво друго съмнително месо, освен говеждо. Оказва се, че иначе вкусното мезе е пълно със свински вредни мазнини, птиче месо, свински кожички, разни сухожилия, картофено нишесте и разбира се - глутамат. Консервантите и оцветителите, изписани с Е-та, са в изобилие, за да може да се докара цветът и вкусът на суджук. Наглата измама се практикувала и от някои от най-известните производители у нас, чиито реклами гледаме всеки ден по телевизията.

Върхът на гаврата е, че потребителят си плаща повече, за да яде телешко месо, а всъщност пак се тъпче със свинско и пилешко. При това не с какво да е, а с най-вредните и мазни свински остатъци. Те, заедно с натриевия глутамат и дифосфатите, с които е пълен телешкият суджук, могат да предизвикат сериозни стомашни разстройства. Според хранителните специалисти след консумация на такъв продукт може да ви боли корем и дори да повръщате. Да не говорим за вредите, които нанася на организма т.нар. овкусител - натриев глутамат. Това е съставката, която въздейства на мозъка ни и ни кара да си мислим, че ядем нещо невероятно вкусно. Затова не се чудете, че суджукът ви се услажда толкова много и искате да ядете още и още. Не е защото сте лакоми, а защото глутаматът ви кара да искате да си хапнете отново.

Още по-лошото е, че никъде на опаковката не пише какво е съотношението на продуктите. На етикета пише, че съдържа телешко и свинско месо, но не пише какво количество. Това, което показаха нашите изследвания, е, че няма наличие на телешко месо в повечето суджуци или ако има, то е в много малко количество - от порядъка на 3-4%, разказаха експертите.