Оставиха шефа на свиленградската митница в ареста

Класифицирана информация "заключи" делото в Апелативен съд

Засекретиха заседанието в Апелативния съд на Пловдив, на което днес се гледа жалбата на шефа на свиленградската митница Тодор Караиванов за отменяне на постоянния му арест.  Съдия Евдокия Кемалова обясни, че по делото има класифицирана информация и затова заседанието ще продължи при закрити врата.

Жертва съм на тези, които въртят контрабанда пред митницата в Свиленград. Случилото се е постановка на икономически оператори. Това заяви Тодор Караиванов на излизане от залата след като чу определението на Апелативния съд в Пловдив, който потвърди постоянния му арест.

Решението на Хасковския окръжен съд е законосъобразно, категорични са магистратите. Налице е обосновано предположение за участието на Тодор Караиванов в инкриминираната престъпна дейност с оглед на събраните до този момент доказателства. Има предпоставки и наличие на опасност той да се укрие и извърши друго престъпление, реши съдът.

Магистратите намират, че Караиванов като началник на митницата е задължен да следи своите подчинени, а сам е осъществил корупционно поведение.

Караиванов, който управлява за втори път Свиленградската митница, беше арестуван в сряда вечерта, в момент, в който е получавал подкуп от 600 евро. При претърсване на кабинета му в сградата на митницата са открити по-рано взет подкуп от 600 лв. и още над 12 000 евро.

В жилището на Караиванов бяха намерени 6000 лв.(във връхните му дрехи) и три чувала с митнически документи (оригинали и копия). Парите за двата документирани подкупа, са били дадени от шефове на спедиторски фирми, които митничарят е изнудвал. Той бил следен от агент под прикрие на ДАНС в продължение на месеци.