Извънредни мерки срещу шап на Балканите предприемат от ЕС

ООН съобщава, че има огнища на болестта край балканските страни

ЕС и ООН засилиха усилията си за предотвратяване на огнища от шап на територията на Балканите, съобщават от Организацията по прехрана и земеделие на ООН.
От там уверяват, че ще подомогнат балканските страни да изработят и тестват механизми за действие, с които да се предотврати разпространяването на болестта в съседни стада или при транспортиране на добитъка до пазара. Такива планове са били тествани наскоро в България, Сърбия и Македония.
През последните години Организацията по прехрана и земеделие на ООН са обучили около 500 ветеринарни лекари в цяла Европа. Тези обучения са предприети като мярка срещу разпространяване на заболяването. Ветеринарните лекари са обучени да се справят в кризисни ситуации. Изградена е и мрежа между държавите-членки, за да се планират извънредни ситуации и да се споделя опит. За да се спре разпространението на болестта, сътрудничествота между съседни страни е от решаващо значение, подчертават от организацията.
От организацията съобщават, че са регистрирани шапни огнища в съседни на ЕС страни, близки до Балканските държави.

Болестта шап не е опасна за хората, но може да доведе до сериозни икономически загуби и е основна пречка в международната търговия. През 2001г. разпространението на болестта по животните във Великобритания струва на страната над 16 млдр. долара, а в САЩ, за да не допуснат икономически загуби са унищожили 10 млн. овце и говеда.