"Червеи" била срещу информационна система, а не срещу физически лица

Премиерът: Направени са тежки нарушения с разрешението за подслушване

Не са подслушвани протестиращи, но нарушенията са много по-тежки, коментира преди минути премиерът Бойко Борисов по повод изнесените разкрития за разботката "Червеи",  предаде репортер на Bulgariautre. "Вътрешният министър беше готов с доклада от службите и трябваше да съгласуваме с главния прокурор кое можем да кажем. Още преди месец някъде вътрешният министър е отправил питане по теми, които ни касаят. Протестиращи в сегашния вид на разработката, която е правена, не са подслушвани", уточни той.

„Много по-тежки са нарушенията относно издаването на самото разрешение за подслушване, нарушени са сроковете, субектът. За първи път намирам за такъв субект или чувам за такава възможност да се провеждат такива мероприятия. Минстър Петканов категорично на всяко едно СРС искаше отдолу да напишем колко време даденият телефон е слушан, какви резултати е дал и едва тогава в краен случай разрешаваше 2 + 4, сиреч максимумът е 6 месеца. Тук близо 300 дни е подслушвано. Истински се надявам главният прокурор и прокуратурата да бъдат безкомпромисни, защото това е грубо нарушение. Учуден бях и не ми се вярваше, защото субектът е информационна система, а не физическо лице. Не е човек, а система", обясни Борисов.

Той отрече да става въпрос за „Протестна мрежа" или за мобилен оператор.

По думите на премиера става дума за много по-сложно и дълбоко действие от кореспонденция и имейли. „Въобще не става дума за Фейсбук и приказки, където някой си мисли, че го следели, пък той бил на площада през това време. Какво ще му следиш или ще го подслушваш, като той удря барабана? Той се е обозначил отвсякъде – какво има да го проследяваш? Тази операция не касае подобна дейност", допълни Бойко Борисов.

По думите му главният секретар на МВР няма нищо общо с това. „Ще излязат. Надявам се до 2-3 дни прокурорите да приключат. Главният прокурор е казал, че се води мероприятие, което ще доведе до резултати. Ако има арести, ще ги познаете. Не ние сезираме прокуратурата – тя работи отдавна по този начин, за кой да търсим какво възмездие? Цветанов не е подслушвал и това се доказа – техниката не може да подслушва", поясни Борисов.

Според него има поне няколко извършени престъпления от това, което е разбрал от въпросните длъжностни лица. „Това е тежко нарушение на закона за срока на издаване на разрешителни за подслушване. Надявам се главният прокурор да си свърши работата. За първи път виждам подобно нещо", подчерта премиерът Бойко Борисов