Цветлин Йовчев: Не са подслушвани протестиращи

Според него не може да се подслушва информационен масив

Тази гнусна лъжа, която се разпространяваше през последната седмица, лъсна и стана ясно, че не са подслушвани протестиращи. Това каза в „Здравей, България” Цветлин Йовчев, бивш министър на вътрешните работи, на въпрос дали е имало разработка „Червеите”.

По думите му вътрешният министър Веселин Вучков е бил наясно, че това е лъжа, но умишлено е направил такова внушение. „Вучков е бил с ясното съзнание, че не е имало подслушване на протестиращи”, категоричен беше Йовчев.

Според Йовчев не може да се подслушва информационен масив. „Можете ли да следите купчина вестници? Можете да следите дали някой от екипа ви не ги ползва неправомерно. Подвеждат министър-председателя, за да не ги питат защо една седмица заблуждават, че са подслушвани протестиращи”, каза още той.

Йовчев заяви още, че са търсени къртици – хора, които са изнасяли информация от структурите на МВР навън. „Става въпрос за хора, които са се облагодетелствали, но няма политически скандал”, разясни Йовчев.

„За да се стигне до заключенията, направени в доклада на Цветлин Йовчев, значи са събирани някакви доказателства срещу протестиращите. Как са събирани те, на базата на каква информация”, попита от своя страна Иво Божков, участник в протестите срещу кабинета „Орешарски”.

Бившият вътрешен министър беше категоричен, че всичко е събирано на основата на явни източници и анализи.

Високопоставен източник от специалните служби съобщи за „Труд”, че е имало разработка „Червеи”, но тя не била срещу протестиращите граждани, а срещу полицаи предатели. По оперативни данни няколко продажни ченгета давали достъп на „външни хора” до секретната информационна система на вътрешното ведомство. В процеса на проверката агенти по сигурността поискали разрешение „за контрол на мрежите в продължение на 300 дни”. Според източника, подслушване и външно наблюдение не е имало.