Приеха бюджета на София за 2015-а

Той е в размер на 1,49 млрд. лева

След близо три часови дебати, столичните общинари приеха бюджета на Столична община за 2015 г, предаде репортерът на Sofiautre.bg в пленарната зала. Той е в размер на 1.49 млрд. лв. С 46 гласа "За", 14 - "против" и един въздържал се, съветниците определиха финансите на София за тази година. 

Бюджетът е в размер от 1.459 млрд. лева, като капиталовата програма е малко над 705 млн. лева. Няма да бъдат увеличавани данъците и таксите. 

В капиталовата програма са включени новите метростанции в "Дружба" и до летище "София", също и до Бизнес парка в "Младост", които ще бъдат готови през април. До средата на следващата година продължава работата на новата станция до кв. "Хладилника".

Общината ще бъде готова да започне работа и по третия метродиаметър, като местната управа очаква финансиране от европрограмата "Транспорт" в новия програмен период.

Продължава и обновяването на транспортният парк на градския транспорт. Общината ще кандидатства за финансиране на покупката на още 110 единични автобуса и 5 нови трамвая.

През есента на 2015 г. се очаква да приключи работата и на един от най-дългоочакваните проекти - заводът за механично-биологично третиране на отпадъци, известен като завода за боклук. Обещание за строителството му даде още Бойко Борисов като кмет. Строителството върви план и се очаква през септември-октомври догодина да заработи.

Като нов приоритет е и подмяната на осветлението в града не само в центъра и в кварталите на града. Предстои ремонт на Западния парк и след това и на Северния парк.