Фандъкова: Бюджетът на София е балансиран и реалистичен

Мисия София

12-02-2015, 12:35

Снимка:

© Sofiautre.bg | Цветомила Петрова

Автор:

Цветомила Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Орлин Алексиев: Бюджетът на Столична община е реалистичен

Приеха бюджета на София за 2015-а

На живо: 76-а сесия на Столичен общински съвет

Благодарение на него тази година ще бъде завършен заводът за битови отпадъци, както и новият лъч на метрото

Предложили сме балансиран и реалистичен бюджет, такъв, какъвто осигурява за поредна година устойчиви инвестиции в приоритетните сфери за развитието на града. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при обсъждане на бюджета на София за 2015 г., предаде репортер на Sofiautre.bg.

"През тази година, благодарение на този бюджет правим връзката с метро между Летище София и града, между Летището и Централна ЖП Гара и Централна автогара - така както е навсякъде в другите европейски столици. Отново благодарение на бюджета тази година с шускането на завода за отпадъци до края на годината ще решим трайно и за дълги години напред и проблема с депонирането на битове отпадъци на двумилионния град. Благодарение на бюджето продължаваме и със строежа на детски градини, тази година предвиждаме завършването на нови 8 и старта на строителството на още 8. Завършваме ново училище, ремонтираме физкултурни салони, строим канализация и разбира се инвестираме в културно историческото наследство. Така че инвестиции в градската инфраструктура, в транспорта, в екологията и образованието са част от приоритетите, върху които работим през последните 5-6 години и резултатите се виждат. Само ще припомня, че тази година очакваме нови 80 автобуси, 27 от които вече пристигнаха, така че предстой да бъдат пуснати в движение всеки момент по линиите на града. По 76 линия например ще бъдат подновени изцяло автобусите с пристигналите нови. Правим и процедурата за още 110 нови, еденични автобуси. Договорът е подписан с Европейска инвестиционна банка през месец януари, така че всичко това се осигурява благодарение на този бюжет, който се формира без да повишаваме данъците и основните месни такси за софиянци, както и с много улисилия да привлечем външно финансиране по безвъзмездни европейски средства", поясни Фандъкова.

Що се касае за отказа на БСП да подкрепи бюджета, кметът заяви, че ги разбира, защото трябва да се обосноват отказа от подкрепа, още повече в година на избори. Фандъквоа припомни, че все пак в зала БСП на няколко пъти са поздравили Столична община за това, което прави и което е постигнала. "По отношение на инвестициите в здравеопазването ще припомня, че общинските болници през последните години подобриха чувствително финансовите си резултати и започнаха да инвестират, не само със собствени средства, но и започнаха да защитават европейски проекти", поясни Фандъкова.

По думите й всеки момент се очаква да бъде пусната в експлоатация новата апаратура в общинска болница, която е за близо 6 милиона европейски средства. Апаратурата е в 1 и 4-та градска болница, както и в АГ "Света София", която е получена по програма JESICA. Същото важи и за ДКЦ-та.

"Не всичко, което е заложено в бюджета може да се види. Така както не може да се види новият парк "Възраждане", който започва да се изгражда от "Спортна София" и от Софийски имоти, но така или иначе скоро ще започне строителството", поясни столичният кмет.

13:10 ч Приеха бюджета на София