На живо: 76-а сесия на Столичен общински съвет

Репортер на Sofiautre.bg предава в реално време от пленарна зала

В 10:00 ч започва 76-ото заседание на Столичния общински съвет. Дългият дневен ред (който можете да видите подробно тук) започва с доклад на кмета Йорданка Фандъкова относно съставяне и приемане на Сборен бюджет на Столична община за 2015 г. Проектът за бюджет на София за тази година беше приет на всички комисии и е в размер на 1,493 млрд. лева.

Репортер на Sofiautre.bg предава в реално време от пленарна зала.
Следете обновяването на тази публикация.

10:05 ч Съветниците почетоха с едноминутно мълчание Андон Андонов - чичо Тони, почетен гражданин на София, който почина след тежко боледуване на 9 февруари. Чичо Тони е обявен и за "Знакова фигура на район "Младост", по негова инициатива е създаден храмът в "Младост-4".

10:10 ч Столичните общински съветници гласуваха за определяне на кворум. С 36 присъстващи в зала бе даден старта на 76-то заседание на общинския съвет.

10:16 ч Ежегодното факелно шествие на партия Атака до паметника на Васил Левски тази година може и да не се състои. Това стана ясно на днешното заседание на столичния общински съвет. "Получих препоръки от МВР, ДАНС и СДВР, че това шествие крие рискове за обществения ред, затова единственото, което може да разрешим е поднясяне на цветя пред паментика в деня на Апостола", поясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

10:19 ч 55 от общинските съветници одобриха дневния ред. По един бяха "против" и "въздържал се" от общо всички 57, които са в заседателната зала.

10:40 ч БСП остро разкритикува бюджета на столичната община за 2015 г. Според червената партия в бюджета практически се разделя София на две - централна част, която е добре уредна и периферията, за която никога не достигат парите. 

"За нас приходите отново са подценени. Има немалък резерв в тях. Като цяло не сме съгласни със самата философия на този бюджет и с капиталовата програма", заяви Калоян Паргов, общински съветник от групата на БСП.
Според него в капиталовата програма изпълнението е предствено с "гръмки" цифри от 750 млн. лв. БСТ твърди, че за 2013 г. изпълнението е било около 60%, което включва и приходите по европейски програми. Към настоящия момент пък по предварителни данни изпълнението е около 70%.
Освен това Паргов има възражения и за обектите, които са включени в капиталовата програма. Основно, защото се получава деление на столицата на две.

Според общинските съветници от БСП много малко средства отиват за вътрешно кварталните улици и междублоковите пространства, а всичко се харчи за центъра.

11:40 ч Бюджетът на София за 2015 г. е в размер на 1,49 млрд. лв. - с 27,8 млн. лв. повече от предходната година. През последните години успяхме да осигурим постоянно увеличаване на бюджета, благодарение на активната работа и изпълнение на проекти по европейските програми, както и заради мерките, осигуряващи по-висока събираемост. Това каза председателят на Комисията по финанси и бюджет към Столичния общински съвет Орлин Алексиев.

"Най-важното за гражданите е инвестиционната програма, която е на стойност 725 млн. лв. От тях средствата по европейските оперативни програми са 391 млн. лв. За финансиране по европейските програми са заложени двата най-големи проекта на София - завършването на инсталацията за механично и биологично третиране на отпадъци, продължаването на метрото и започването на строителството на третия метродиаметър", обясни Алексиев. Той добави, че в бюджета за 2015 г. е заложен ръст от 25 млн. лв. на данъчните приходи - от 230 млн. лв. за 2014 г. на 256 млн. лв. за 2015 г. Какво каза още Орлин Алексиев »

12:34 ч Йорданка Фандъкова: Предложили сме балансиран и реалистичен бюджет, такъв какъвто осигурява за поредна година устойчиви инвестиции в приоритетните сфери за развитието на града.

13:10 ч Приеха бюджета на София. След близо три часови дебати, столичните общинари приеха бюджета на Столична община за 2015 г. Той е в размер на 1.49 млрд. лв. С 46 гласа "За", 14 - "против" и един въздържал се, съветниците определиха финансите на София за тази година.

Подробности »