Албания е новият хит за лятна почивка

Свършиха евтините оферти по морето

Все повече българи се насочват да почиват в Албания, показа проучване на „Всеки ден". Страната доби популярност през последните години не само за екскурзии, но и за почивки. Причините са, че там курортите все още не са пренаселени, водата е чиста и смарагдова като тази в Гърция, а цените за момента са ниски, защото не е толкова популярна дестинация.

Най-известен за почивка е град Дуръс, който е и най-големият морски курорт в Албания. В далечното минало под името Драч е бил част от Първото българско царство. Градът е пълен с живот, включително и с останки от древни времена - в центъра на града има римски амфитеатър, където са се провеждали гладиаторски борби. Почивка от една седмица със закуски и вечери започва от 500 лева на човек, при това в силния сезон. Ако отидете май или юни, може да намерите и по-ниски цени. Организираните екскурзии до Албания пък вървят по 250-300 лева за 4-5 дни. Отчитаме голям интерес към почивки в Дуръс през последните две години. Хората са доволи от обслужването и цените, има вероятност Албания да измести Гърция при българите, заявиха туроператори.

И тази година повечето, българи, които избират да почиват навън, тръгват към Гърция и Турция, смятат от бранша. Най-популярните места за море са Халкидики, о-в Тасос и о-в Корфу за Гърция и курортите Кушадасъ, Мармарис и Бодрум в Турция. По данни на експертите тази година повечето българи, които са отделили пари за лятна почивка ще се насочат извън страната. Даже вече в по-хубавите хотели няма места. Нашенците твърдят, че в Гърция харчат толкова, колкото и в нашите курорти за море, а са по-доволни от летуване в южната ни съседка. У нас се навъдиха много хотели, презастроиха се курортите, не смогват с канализацията и стават големи проблеми, а хората бягат от това, коментират експерти.

Едноседмична почивка в Гърция средно струва около 600 лева на човек в сезона. Ако купите ваучер от сайтовете за колективно пазаруване, може да ви излезе и по-евтино. В Турция организирани почивки има за 550-600 лева на човек на база „ол инклузив". Според туроператори едноседмична почивка в наш курорт струва средно по 500-600 лева на човек или около 1200 лева на семейство. Масово обаче българинът предпочита да си плати само нощувката в хотела или да наеме квартира.