Роми в Харманли на бунт заради спрени помощи

Не спазвали изискването за 14 дни обществено полезен труд

Стотици роми излязоха на протест в Харманли, заради неизплатени социални помощи. За да ги получат, те трябва да полагат 14 дни обществено полезен труд, но този месец от общината не им дали необходимите бележки за пред "Социално подпомагане", предаде haskovo.info.
Общо 504 души от Харманли разчитат на социални помощи срещу полагане на обществено полезен труд. Този месец обаче от общината върнали писма до социалните, че 355 не са се явили, което означава, че няма да получат помощите си от 40-50 лв. за 2 месеца.
"Ние насочихме лицата от 10-ти, всичко е предоставено на общината, на 11-ти 355 писма бяха върнати като имаше едно придружително писмо, в което ни информираха, че 355 човека не са дошли", заяви началникът на "Социално подпомагане" - Харманли Наталия Дрехарова.
"Отидохме там, казаха идвайте на 11-ти да работите, после казаха, че изгоряха помощите. Ми тея деца как да отидат после на училище, да са учени. Поне да ни найдат работа, ние сме млади", ядосваха се протестиращи.
Други се жалваха, че децата им отиват на училище голи и боси, без закуска и тетрадки.
Всъщност и досега повечето социално слаби не са работили по 14 дни, каквото е изискването на закона.
От община Харманли се съгласиха да дадат втори шанс на ромите, а от "Социално подпомагане" направиха компромис и им насрочиха нова дата за полагането на обществено полезен труд. Така те няма да изгубят помощите си. От кметството обаче заявиха, че повече компромис няма да правят и ще изискват всички да работят по 14 дни, както е според закона.