Софиянци ще следят как се харчат парите на града

Това ще стане след подписване на меморандум между кмета на Столична община и министъра на финансите, поясни зам.-кметът на София Дончо Барбалов

Софиянци ще могат да наблюдават работата на столичната администрация и постигнатите резултати, както и как се изразходва бюджета на Столична община.

Принципът е такъв, че действията на администрацията се разделят на програми, като всяка програма има своите цели, своите задачи своите критерии за оценка и същевременно има ресурсите, които се дават за нейното изпълнение. Близо до това е, което правим в областта на рехабилитация и ремонт на улици, където в рамките на три години Столичният общински съвет е одобрил какви средства ще бъдат предоставени, къде ще бъдат изразходвани и какво точно ще бъде построено и същевременно е направен анализ, за да се види какъв ще е икономическия ефект от тази инвестиция. Това, което трябва да се допълни, е когато се изпълнява програмата, да бъде докладвано какъв е реално постигнатият икономически резултат за обществото и за града.

Това разясни пред Радио „Фокус” заместник-кметът на Столична община по направление „Финанси и стопанска дейност” Дончо Барбалов.

Програмното бюджетиране ще започне да действа след подписване на меморандум между кмета на Столична община и министъра на финансите.