До седмица тръгват проверките на камиони с дървесина в Странджа

Отмениха нареждането за освобождаване на служителите на трите горски стопанства в община Малко Търново

През следващата седмица ще очаква да започнат проверките на три институции за претоварени камиони с дървесина в Странджа

Те ще трябва да проследят детайлно пътя на дървесината без да бъд изпуснато нито едно звено от нея.

 

На този етап все още се събира подробна информация за организираните проверки за да могат те да обхванат всички транспротни връзки.

Проверките на ТИР-овете, натоварени с дървесина, ще се извършват от екипи на Държавната автомобилна инспекция, Областното пътно управление, Бургаската полиция и жандармерия, както и Гранична полиция. С две мобилни лаборатории на място ще се теглят количествата дървен материал.Те ще обхващат целия път на дървесината - от отсичането на дървото до извозването й в пункт за износ. 

Първият етап предвижда контрол върху работата на горските служители, които наблюдават процеса на товаренето на дървения материал. На втория етап служителите на Областното пътно управление ще проследяват пътя, по който се движат товарните коли, а накрая ще се правят проверки и къде се транспортира натоварената дървесина. 
Целта е, ако се установят нарушения, да бъдат санкционирани, каза областният управител Вълчо Чолаков.

Междувременно решението служители на три горски стопанства в община Малко Търново да бъдат освободени в неплатен отпуск до месец май беше отменено от РУГ. То беше обещано като крайна мярка, с цел камионите им да не натоварват рушащите се пътища в общината до настъпването ан топлия сезон.