Бизнесът получава над 1 млрд. евро по Програмата за развитие на селските райони

В Стара Загора земеделският министър Десислава Танева се срещна със земеделски производители

„Повишаването на конкурентоспособността на българското земеделие е приоритет на Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 и затова над 1 млрд. евро са предназначени за бизнеса. Общият бюджет по ПРСР е над 2,9 млрд. евро, от които 2,3 млрд. евро са европейско финансиране. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща със земеделски производители от Стара Загора.
По думите й, от тази година, независимо от броя и вида животни, които отглеждат, животновъдите ще получават повече средства, отколкото досега. „По-високи ставки на подпомагане ще получават фермери, които отглеждат крави, овце и кози под селекционен контрол. По схемите за обвързано подпомагане само за директните плащания, общият финансов ресурс, заделен за подпомагане на сектора, е в размер на около 122 млн.лв.“, уточни земеделският министър.
Срещата, проведена в общинската зала „П.Р.Славейков“ откри кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който благодари на министър Танева, че изпълнява обещанията си за срещи с фермерите, на които запознава представителите на различните браншове с възможностите за кандидатстване и финансово подпомагане на сектора през настоящата година.
Танева съобщи, че с приетите тази седмица изменения и допълнения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи се удължава срокът за издаване на заповеди от директорите на Областните дирекции „Земеделие” за споразумения за създаване на масиви за ползване на земеделските земи. Заповедите ще се издават в срок до 27 февруари 2015 година.
Експерти от различни дирекции в МЗХ разясниха на присъстващите представители на бранша условията за кандидатстване за директни плащания, които стартират до 2 седмици, промените в Програмата за развитие на селските райони, която разполага с бюджет от 2 млрд. 917 млн.лв и готвените промени в Закона за храните, насочени към свежестта на продукцията и етикетирането.
В края на месец март българските пчелари ще могат да кандидатстват по новата Програма за развитие на селските райони (2014-2020 г.). „Тези, които имат над 150 кошера могат да кандидатстват за нови кошери, а тези които имат над 126 кошера и за други инвестиции в областта на пчеларството, като например инвентар“, заяви министър Десислава Танева.
Като приоритетна политика за Министерството на земеделието и храните е биологичното земеделие и не случайно от новия програмен период се въвежда за първи път отделна мярка за биологичното земеделие. По нея, биологично насочените пчелари ще могат да получат подпомагане за пчелно семейство в размер от 25 евро до 35 евро на година, когато са в период на преход.
От тази година след нотифицикация в ЕК ще започне да се прилага „Държавна помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери в резултат на природни бедствия”. По Националната програма за пчеларство за 2015 година финансовите средства за подпомагане на сектора са в размер на 4 436 974 лева.