Ивайло Калфин зарязва в Любимец

Вчера вицепремиерът се срещна с местни представители на бизнеса

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще присъства днес на церемонията по зарязване на лозята край Любимец. Началото на празника е от 11.30 часа в лозята на местната едноименна винарска къща. Час по-късно пък на площад „Трети март“ е кулминацията на празника. Предвидена е фолклорна програма и конкурс за най-добро домашно младо вино.

Калфин е в Хасково от вчера. В областната администрация той имаше среща с представители на местния бизнес. Професионалното образование и визовият режим за турските граждани бяха сред акцентите на разговорите.

След срещата Калфин заяви, че на нея са били направени конструктивни предложения и ще се работи в посока на исканията на бизнесмените. Те са се интересували и от възможностите, които предлага оперативната програма за развитие на човешките ресурси с приоритети за безработни младежи до 29 г., такива в предпенсионна възраст и демотивираните. По думите на вицепремиера в случая добър вариант е практиката за отпускане на нисколихвени кредити, както е в други европейски страни.

Социалният министър съобщи, че имал оплаквания от бизнесмени за голямата бюрокрация, както и че много често наетите по различните програми за трудова заетост се появяват на работа само за няколко дни. По думите му през 2014 г., 50 млн.лв не са достигали в бюджета, за да приключат планираните мерки в социалната сфера.