Ивайловград чества празника си, вила Армира с вход свободен

Арсений, Викарий на Пловдивския митрополит благославя лозя и миряни

Ивайловград отбелязва днес своя празник. В чест на празника античната вила „Армира” посреща гости с вход свободен, съобщиха от кметството.

Празникът започна с литургия. Архиерейската света Литургия в храм „Свето Преображение Господне”бе отслужена от Знеполския епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит Николай.

Арсений донесе за поклонение на християните частицата от Светия Кръст Господен , съхранявана в манастира „Света Троица” - Кръстова Гора .

След светата Литургия викарният епископ Арсений оглави литийно шествие до центъра на Ивайловград, където бе отслужен молебен за благословение на миряните.

В 12.30 ч. е традиционният ритуал за избиране на новия Цар на лозята, като е предвиден още конкурс за най-добро вино и фолклорна програма с участието на оркестър “Феникс”. Финалът е в 20 ч. в местен ресторант, където е подготвена специална програма „Любовта е магия” с музика, игри и танци.

Тържествата на Ивайловград стартираха на 12 февруари с откриването на изложба „Непознатата Родостица” на археолога Ивайло Кънев в общинския исторически музей. Пак там вчера бе връчен „Пръстена на Лютица”, а в детския комплекс бе представена постановката „Как се лекува лъвски страх”.