Свлачищата в сливенско са обезопасени

Започва укрепването им

Свлачищата в района на с. Раково и с. Въглен са обследвани, сигнализирани и обезопасени. В ход е процедура по изготвяне на документация за укрепването им, съобщи кметът Кольо Милев. Те са регистрирани в регистъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ще се търсят източници на финансиране включително и от Междуведомствената комисия към Министерски съвет.
Горната граница на свлачището представлява пукнатина, денивелирана 60 см и засяга пътя в участък с дължина 15-17 м. Широчината на свлачището е 40 м. Свлечените земни маси излизат в коритото на реката, а водния поток в този участък е изместен изцяло и подмива основата на пътя, допълни тя.
В началото на с. Въглен е активизиран свлачищен процес на вече регистрирано свлачище, с разрастване посока селото с дължина около 40 м. Пътят потъва, отворени са пукнатини, денивилирани 10 см и отворени 2-3 см. Основна причина за това са повърхностни и високи нива на подземни води. Според данните, между 6-ти и 8-ми км от пътя Бяла-Въглен е констатирана ерозия по брегова ивица на река Чифлишка в обхвата на пътя с дължина около 50 м. като основна причина за това е изместено корито на реката. Снежана Кънева посочи още, че в участък от републикански път ІІ-53 между с. Бяла и гр. Сливен с дължина 50 м. е налице напукване, пропадане и потъване на настилката.
Изпълнени са препоръките на „Геозащита” Варна за незабавно сигнализиране и обезопасяване на участъците от зоната на свлачищата, възстановяване и поддържане проводимостта на естественото корито на река Чифлишка, като отнетият материал от корекцията на речното корито да се насипе в откоса на пътя. Разпоредено е своевременно възлагане на проекто-проучвателни работи със геодезическо заснемане за възстановяване на единствения път за с. Въглен в засегнатия от свлачището участък, допълни тя.